Unitatea de curs „Mașini-unelte și prelucrări mecanice” este destinată studenţilor specialităţilor: 0716.4 - Ingineria agrară și 0716.1 - Ingineria transportului auto.
Obiectivele unității de curs Mașini-unelte și prelucrări mecanice impune:
Înţelegerea importanţei şi a stării actuale privind studiul teoretic a parametrilor constructivi şi caracteristicile de funcţionare a maşinilor – unelte, elaborarea proceselor tehnologice de prelucrare prin aşchiere (alegerea succesiunii operaţiilor şi fazelor tehnologice, alegerea utilajului şi SDV-urilor, determinarea regimurilor de prelucrare prin aşchiere şi normei de timp). Cunoaşterea specificului şi particularităților organizării proceselor tehnologice de prelucrare prin aşchiere la fabricarea pieselor de maşini şi utilajelor din agricultură şi din industria prelucrătoare.
Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: caracteristicile tehnice şi tehnologice, determinarea bilanţului lanţurilor cinematice şi parametrilor constructivi ale elementelor maşinilor–unelte, organizarea raţională a proceselor tehnologice de prelucrare prin aşchiere, determinarea proprietăţilor fizico-mecanice şi tehnologice, rugozităţii, formei şi preciziei dimensionale ale pieselor prelucrate, estimarea eficacităţii proceselor de tehnologice de prelucrare prin aşchiere.
În construcția de mașini și de utilaje agricole obiectul procesului de fabricație îl reprezintă realizarea pieselor având formele geometrice, dimensiunile și calitatea suprafețelor în concordanta cu prescripțiile impuse de rolul funcțional și de condițiile reale de funcționare.
Pe parcursul procesului tehnologic de aşchiere se obține modificarea formei și a dimensiunilor unor piese, în special metalice, prin eliminarea adausului de prelucrare sub forma de așchii, în scopul obținerii unor suprafeţe cu anumite configurații, într-un câmp de toleranta determinat, cu o rugozitate impusă în desenul de execuție.
Toate corpurile care suferă modificări de formă poarta denumirea de piese sau semifabricate, iar surplusul de material, numit adaos de prelucrare, este detașat de pe suprafața semifabricatelor sub formă de așchii cu ajutorul unor scule aşchietoare, în timp ce între piesă și sculă exista o mișcare relativa impusa, numită mișcare de aşchiere.
Realizarea procesului de aşchiere presupune, existenta mașinilor-unelte adecvate procedeului de generare a formelor si a preciziei de prelucrare, a sculelor aşchietoare corespunzătoare cinematicii de aşchiere, a semifabricatelor cu forme si dimensiuni apropiate de acelea ale piesei finite, a dispozitivelor de orientare și de fixare a semifabricatului, a mijloacelor de măsurat și controlat etc.
- Teacher: Veaceslav Tapu
Unitatea de curs „Studiul materialelor” este destinat studenţilor specialităţilor: 0716.4 - Inginerie agrară, 0713.5 - Electrificarea agriculturii și 0716.1 - Ingineria transportului auto.
Obiectivele de bază ai unității de curs Studiul materialelor:
- Înţelegerea importanţei şi a stării actuale privind studiul teoretic despre materialele utilizate în construcţia de maşini şi utilaje din agricultură şi alte ramuri conexe din industria prelucrătoare. Cunoaşterea clasificării, componenţii şi proprietăţilor materialelor metalice şi nemetalice, comportarea pieselor de maşini la diverse încercări de determinare a proprietăţilor fizico-mecanice şi tehnologice.
- Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: studierea microstructurii şi proprietăţile fizico-mecanice ale diferitor metale şi aliaje, determinarea proprietăţilor mecanice după diverse tipuri de tratamente termice, termo-chimice, termo-fizice etc., estimarea eficacităţii economice ale diferitor materiale.
Unitatea de curs Studiul materialelor contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor de determinare a proprietăţilor fizico – mecanice ale materialelor, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate optimale de alegerea corectă a materialelor de construcţie, în funcţie de proprietăţile fizico-mecanice care va asigura funcţionarea efectivă a pieselor de maşini exploatate în diverse medii etc.) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – inginerie şi activităţi inginereşti.
- Teacher: Veaceslav Tapu
Unitatea de curs Tehnologia materialelor este destinată studenţilor specialităţilor: 0716.4 – Inginerie agrară, 0713.5 - Electrificarea agriculturii și 0716.1 - Ingineria transportului auto.
Obiectivele unității de curs Tehnologia materialelor:
- Înţelegerea importanţei şi a stării actuale privind studiul teoretic de pregătire tehnică generală, constituind baza dezvoltării ulterioare a disciplinelor tehnice şi tehnologice de specialitate din anii superiori, este o disciplină indispensabilă în programul de instrucţie în vederea pregătirii viitorului specialist de profil inginerie şi activităţi inginereşti.
- Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: caracteristicile mecanice ale diferitor procedee tehnologice de obţinere a semifabricatelor şi pieselor finite cu proprietăţile fizico-mecanice şi tehnologice superioare, totodată gândirea tehnică trebuie bine racordată cu gândirea economică, astfel încât orice tehnologie trebuie înţeleasă ca posibilitate eficientă de realizare a producţiei în condiţii optime şi de calitate, estimarea eficacităţii economice ale diferitor procese tehnologice.
Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, să dezvolte simţul practic şi gândirea tehnică logică bazată pe o temeinică pregătire teoretică, însuşirea metodelor aplicative de elaborare a proceselor tehnologice, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate optimale de alegerea corectă a materialelor de construcţie şi proceselor tehnologice în funcţie de proprietăţile fizico-mecanice care va asigura funcţionarea efectivă a pieselor de maşini) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – inginerie şi activităţi inginereşti.
- Teacher: Veaceslav Tapu