Metodologia studiează metodele și procedeele utilizate în știință și principiile de organizare a cunoașterii prin prisma acceptării sau respingerii lor.
În cerectările științifice, între metodele și metodologia științei există o strânsă legătură. Ca și metoda, metodologia participă la determinarea modalității de constituire și fundamentare a cunoștințelor științifice. Deosebirea constă în faptul că metodologia are, în calitate de obiect al preocpărilor, nu numai cunoștințele, criterile de verificare, adaptare sau respingere și de sistematizare a lor, ci și analiza principiilor ce stau la baza acestor procese, inclusiv a metodelor utilizare. În acest context se poate de accentuat că metoda determina tactica cerectărilr științifce, iar metodologia determină strategia acestor activități.
Metoda de cercetare științifică se caracterizează prin anumite particularități. Ea trebuie să fie clară, înțeleasă de cercetător, eficace – să asigure atingerea scopului, rodnice – să asigure obținerea unor rezultate în plus față de cele așteptate, economică – să asigure obținerea rezultatelor cu cheltuieli minime de mijloace și timp etc.
- Teacher: Nichita Croitoru
Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională Agronomie prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a rolului și locului protecției plantelor în agricultura modernă, a impactului organismelor concurente în agroecosisteme, a bazelor biologice ale protecției plantelor.
Unitatea de curs include: Obiectul şi obiectivele unității de curs Managementul integrat al bolilor și dăunătorilor. Importanţa economică, ecologică şi socială a protecției plantelor, sistemul de protecţie integrată – concept modern de combatere a organismelor nocive. Noțiuni generale despre organismele nocive concurente plantelor de cultură agricolă. Principiile de elaborare a sistemelor integrate de combatere a organismelor concurente, elementele şi schema funcţionării sistemelor integrate de protecție.
Elementele de funcţionare ale sistemelor de combatere integrată a organismelor concurente plantelor cultivate. Sisteme de combatere integrată a organismelor concurente în culturile de cereale, leguminoase pentru boabe și nutreț, culturi tehnice oleaginoase, culturi tehnice solanacee, sfeclă pentru zahăr, legume solanacee, legume cucurbitacee, crucifere și liliacee, culturi de pomi fructiferi și viță-de-vie. Determinarea obiectelor nocive cheie a culturilor de plante cultivatece, particularităţile selectării metodelor şi mijloacelor de combatere a organismelor nocive, elaborarea sistemelor integrate de protecție a plantelor cultivate.
- Teacher: Nichita Croitoru
O agricultură modernă nu poate fi concepută fără sisteme de combatere raţională a dăunătorilor. în aceste condiţii, aceasta capătă o importanţă deosebit de mare, deoarece toate efectele tehnologiilor modeme de producere a bunurilor alimentare sunt mult diminuate şi chiar anulate, dacă nu se aplică măsuri de prevenire şi combatere a dăunătorilor.
- Teacher: Nichita Croitoru
- Teacher: Nichita Croitoru
- Teacher: Nichita Croitoru
- Teacher: Nichita Croitoru
Definiţia, importanţa dezvoltării entomologiei. Structura generală a corpului insectei. Capul şi rudimentele lui. Toracele şi apendicele lui. Structura aripilor şi tipurile de aripi. Abdomenul şi rudimentele lui. Structura oului şi dezvoltarea embrionară. Tipurile de ouă şi ponte. Tipurile de metamorfoze. Tipurile de larve şi pupe. Metodele de întâlnire, împerechere şi reproducere a insectelor. Ciclul de dezvoltare a insectelor. Noţiune de generaţie. Diapauza insectelor. Dimorfismul sexual şi polimorfismul insectelor. Ciclul de dezvoltare a păduchilor nemigratori şi migratori.
- Teacher: Nichita Croitoru
- Teacher: Nichita Croitoru