Cursul ”Teoria şi practica activităţii excursionale” este prevăzut pentru 60 ore academice, dintre care 30 ore lecţii teoretice şi 30 ore lecţii practice, elaborate în strictă conformitate cu programa analitică.

Acest curs este conceput pentru a oferi studenţilor specialităţii “Turism” noţiuni cu privire la bazele organizării activităţii excursionale; pentru a evidenţia etapele istorice majore în dezvoltarea activităţii excursionale; pentru a remarca procedeele metodice, utilizate de către ghizi în pregătirea, desfăşurarea şi rezumarea rezultatelor programelor excursionale.

O atenţie deosebită în cadrul cursului se acordată particularităţilor de deservire a diferitor categorii de turişti şi a tehnicilor, ce permit efectuarea unor excursie cât mai eficiente. Sunt enunţate recomandări pentru desfăşurarea unei serii de excursii specializate, inclusiv a excursiei la biserica ortodoxă.

Cursul de prelegeri, este întocmit în baza studiului minuţios a numeroase izvoare bibliografice atât de orientare teoretică îngustă, cât şi ştiinţifică generală. De asemenea, s-au utilizat observaţii proprii şi experienţa autorului în sfera activităţii excursionale.

Este recomandat pentru studenţii universităţilor, ce studiază la specialităţile turistice. Poate fi utilizat în elaborarea cursurilor pentru pregătirea ghizilor.