În conformitate cu art. 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, orice stat european care respectă valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană (prevăzute la art. 2 din Tratat) și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membru al Uniunii Europene.

Unele din principalele condiții economice pe care o țară candidată la aderare trebuie să le satisfacă sunt existența unei economii de piață funcționale, precum și a capacității de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din cadrul Uniunii Europene. Altă condiție este existența capacității de a-și asuma obligațiile de stat membru al Uniunii Europene, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare. De asemenea, este necesar ca țara candidată să adopte acquis-ul comunitar și să asigure implementarea efectivă a acestuia prin structuri administrative și judiciare adecvate.

Pentru a reuşi în acest sens trebuie să realizaţi următoarele acţiuni:

Implicați-vă! mobilizîndu-vă, evocînd şi realizînd o introducere în temă.

Informați-vă! citind, căutînd şi identificînd informaţii, formulînd întrebări, ascultînd etc.

Procesați informația! interpretînd, aplicînd, analizînd, comparînd, selectînd, sintetizînd etc.

- Exprimați-vă atitudinea! conştientizînd şi expunîndu-vă punctul de vedere, argumentînd, explicînd etc.

Comunicați și decideți! discutînd cu cei din jur diferite păreri, respectînd dreptul la opinie, luînd decizii în comun, asumîndu-vă responsabilităţi etc.

Acționați! aplicînd soluţiile propuse, implicîndu-i şi ajutîndu-i pe cei din jur, susţinînd noi iniţiative individuale şi comune etc.