Economia sectorului public este acea parte a economiei care studiază sfera acţiunii guvernului în societate prin intermediul instrumentelor şi metodologiei ştiinţei economice. Aceasta înseamnă că abordările din domeniul economiei sectorului public vizează, pe de o parte, analiza teoretică a funcţiilor guvernului în societate, cu accent pe procesul de alocare a resurselor prin intermediul guvernului şi, pe de altă parte, analiza empirică a unor domenii care, în mod tradiţional, ţin de sectorul public, domenii cum ar fi educaţia, sănătatea etc.

Pentru a înţelege economia sectorului public, este necesar sã se depisteze coordonatele sale, care nu sunt altele decât problemele care modeleazã acţiunile sectorului public: problema economicã fundamentalã şi aspectele de micro şi macroeconomie ale sectorului public, de economie pozitivã şi normativã

Sectorul public reprezintã acea parte a economiei în care se manifestã proprietatea publicã. Ca subiecţi de proprietate publicã se pot identifica toate agenţiile şi departamentele guvernamentale, precum şi toate societãţile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publicã se identificã nu numai bunurile publice, ci şi unele bunuri private şi mixte, adicã cele care îşi pierd din trãsãturile bunurilor publice în anumite condiţii de piaţã.

Sectorul public, definit în funcţie de forma de proprietate se caracterizeazã prin douã elemente: dimensiune şi intensitate.

Pentru a reuşi în acest sens trebuie să realizaţi următoarele acţiuni:

- Implicați-vă! mobilizîndu-vă, evocînd şi realizînd o introducere în temă.

- Informați-vă! citind, căutînd şi identificînd informaţii, formulînd întrebări, ascultînd etc.

- Procesați informația! interpretînd, aplicînd, analizînd, comparînd, selectînd, sintetizînd etc.

- Exprimați-vă atitudinea! conştientizînd şi expunîndu-vă punctul de vedere, argumentînd, explicînd etc.

- Comunicați și decideți! discutînd cu cei din jur diferite păreri, respectînd dreptul la opinie, luînd decizii în comun, asumîndu-vă responsabilităţi etc.

- Acționați! aplicînd soluţiile propuse, implicîndu-i şi ajutîndu-i pe cei din jur, susţinînd noi iniţiative individuale şi comune etc.