Primele preocupari ale clasicilor s-au indreptat in mod cert catre problema cresterii economice. Modelul elaborat de Adam Smith si dezvoltat de Malthus avea un subanteles agrar. In timp ce pamnturile erau libere, umanitatea cunoscu o crestere fara limite. Excesul de populatie cand se producea, avea o cale de scapare prin emigrare sau prin destelenirea unor pamanturi. Toti indivizii in felul acesta puteau sa obtina prin munca lor, o productie suficienta pentru a supravietui si a-si intretine familia.

Dar atunci cand toate pamanturile fertile au fost ocupate, procesul de crestere incepu sa-si arate limitele. Urmand cresterii populatiei, noile terenuri agricole cereau un mai mare efort si obtinerea unei cantitati mai mici de productie. Cele mai bune terenuri trebuiau sa alimenteze o populatie in crestere si marea majoritate a muncilor realizate pe aceste terenuri ducea la obtinerea unor rezultate nesatisfacatoare de productie. Altfel spus, cand pamantul se transforma intr-un factor de productie limitat legea randamentelor descrescande incepu sa actioneze si productivitatea muncii sa se diminueze.

Cresterea industriala evidenta care s-a produs incepand cu cea de a doua jumatate a secolului XVIII cerea o explicatie diferita. Modelul elaborat de Ricardo si Marx a inclus prin urmare capitalul ca principal factor de crestere economica. Asadar prezenta multe similitudini cu predecesorii sai si a condus concluzii de asemenea pesimiste. Muncitorii sunt cei care actioneaza in aceasta situatie ca factor limitat. Acumularea de capital trebuie sa duca la cresterea cantitatii de capital existenta pentru un muncitor. Lipsa tot mai acuta a muncitorilor face ca salariul real incasat sa creasca si sa descreasca productivitatea capitalului. Impozitul pe profit se reduce in mod continuu, pana cand devine zero si inceteaza fenomenul de acumulare. Se ajunge astfel din nou la un stat stationar.

In mod cert scriitorul britanic T.Carlyle (1795-1881) avea dreptate cand afirma ca economia este o stiinta lugubra.

Unitatea de curs isi pune ca scop studierea si cercetarea fenomenelor descrise mai sus.