pentru specialitatea 361.1 Contabilitate


Funcționarea reușită a întreprinderilor (entitățile) agricole într-un sistem economic deschis (de piață) stabilește ca prioritate eficiența producției în baza tehnologiilor inovaționale.

Un rol deosebit îi revine Analizei economico-financiare a unitățior agricole cu ajutorul căreia se elaborează strategia și politica întreprinderii, se argumentează deciziile și activitățile de dezvoltare a întreprinderii pe termeni, se identifică rezervele de sporire a eficienței economice a producerii, se evaluează capacitățile întreprinderii.

Cunoașterea și aplicarea metodelor de analiză de către viitorii contabili le va oferi osibilitatea de explica fenomenele economice înregistrate la entitățile agricole, dar și la nivel de ramuri și sector. În procesul de învățare și studiere a acestei discipline studenții trebuie să înțeleagă esența fenomenelor economice ce sunt înregistrate la întreprinderi, să poată sistematiza indicatorii, să identifice legătura dintre ei și să stabilească influența factorilor în urma acestora să elaboreze concluzii și rezervele de soluționare a problemei analizate cu caracter intern și extern.

La elaborarea cursului s-a luat în considerație că studenții deja cunosc principiile și bazele analizei economice, bazele evidenței contabile.

Disciplina este asigurată cu prelegeri pe platforma moodle.uasm.md, îndrumări metodice pentru desfășurarea lecțiilor practice, teste pentru evaluarea intermediară și finală a studenților, manuale.