Disciplina „Litigiile de muncă” are o importanţă semnificativă în vederea formării competenţelor cognitive şi aplicarea acestora în practică. Formarea şi dezvoltarea relaţiilor de muncă reprezintă un proces istoric de durată, unde relaţiile dintre muncă şi capital, dintre angajaţi şi angajatori variază de la confruntare la negociere şi consultare reciprocă.

Scopul principal al cursului „Litigiile de munca” ca disciplină didactică constă în completarea informației juridice prin înțelegerea corectă a litigiilor individuale de muncă și conflictele colective; dobândirea de către studenți a cunoștințelor necesare în domeniul soluționării litigiilir individuale și conflictelor colective de muncă; analiza reglementărilor speciale în domeniu litigiilor de muncă.

Cursul este orientat spre pregătirea specialiştilor cu cunoştinţe juridice corespunzătoare în domeniul legislației muncii și soluționarea litigiilor de muncă, în vederea activităţii practice a acestora în cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, firmelor private, întreprinderi de stat și municipale în calitate de specialiști HR etc.