Proprietatea intelectuală este un atribut indispensabil al economiei de piaţă, iar în condiţiile globalizării comerţului ea a devenit un factor-cheie al economiei mondiale. În acest sens, importanţa proprietății intelectuale a crescut considerabil, în prezent componentele ei sunt obiecte ale unui şir de tratate internaţionale de importanţă majoră şi subiecte de discuţii şi dezbateri pe diverse teme de maximă actualitate, precum: sănătatea publică, securitatea alimentară, educaţie, comerţ, politică industrială, inovare, transfer tehnologic, cercetare ştiinţifică, ecologie, biodiversitate, biotehnologie, Internet, industriile de divertisment, massmedia etc.

Astfel, Dreptul proprietăţii intelectuale este un curs special ce se conține în planul de studiu, ce are scopul de a  forma studenților competențe profesionale și transversale în domeniul proprietății intelectuale. Aceasta se explică prin faptul că grija de a proteja autorul creației intelectuale, de a stabili cadrul de existență și valorificare a operelor de creație intelectuală, de a enunța regulile de comportament în cadrul relațiilor născute în strânsă legătură cu aceste opere, precum și sancțiunile ce trebuie aplicate în cazul încălcării acestor reguli, revine dreptului, respectiv ramurii dreptului de proprietate intelectuală.

Astfel, scopul disciplinei este de a conștientiza caracterul firesc al protecției juridice a rezultatelor activității intelectuale, de a obține competențe inițiale în utilizarea legală a acestora și asigurarea drepturilor asupra lor, dar și de a îmbina cunoștințele însușite în cadrul altor discipline cu conceptul proprietății intelectuale, principiile și specificul funcționării ei. Un important obiectiv al disciplinei este abordarea interdisciplinară a proprietății intelectuale în calitate de domeniu ce ține de

fenomenele de ordin juridic, economic, social, tehnologic etc. ce însoțesc activitățile de elaborare, protecție și valorificare a rezultatelor activității intelectuale.