Garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și cetățeanului reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale unui stat de drept cu care se află într-un raport special. Existența acestuia deopotrivă cu alte elemente cum ar fi: suveranitatea poporului, suprimația Constituției, separarea puterilor în stat,  regimul reprezentativ al puterii de stat, pluralismul politic, caracterizează o societate ca fiind sau nu democratică. Problema drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului este, alături de cea a păcii şi a securităţii internaţionale, sunt de o importanţă majoră în viaţa politică internaţională, dar și a fiecărui stat în parte, deoarece numai prin respectarea drepturilor omului, poate triumfa pacea pe pământ şi libera dezvoltare a personalității umane.

Actualitatea și importanţa drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a şi determinat includerea lor ca disciplină de studiu pentru specialitatea de drept în instituțiile superioare de învățământ. Scopul principal al unității de curs “Protecţia juridică a drepturilor omului”, necesită a fi analizat prin integrarea lui în contextul universal al drepturilor omului. Studenţii au posibilitatea de a releva şi a valorifica importanţa studierii drepturilor fundamentale ale fiinţei umane, promovate şi protejate de către organismele internaţionale, regionale şi cele naţionale; de a dezvolta o gândire juridică profundă, necesară însuşirii şi respectării stricte a legislaţiei; de a implementa conștiința, respectul şi responsabilitatea față de membrii societății umane, de a obține aptitudini în protecția juridică a drepturilor omului.

Întru realizarea scopului propus, în cadrul orelor la disciplina „Protecția juridică a drepturilor omului” se vor realiza sarcinile prevăzute în Curiculum pentru aprofundarea cunoștințelor studenților în cele mai importante domenii ale drepturilor omului privind: evoluția conceptului de drepturi ale omului; noțiunea de drepturi, principiile aplicabile și clasificarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului; caracteristicile protecţiei juridice a drepturilor omului și libertăților fundamentale; mecanismele juridice internaționale și naționale de considerare și protecție a drepturilor omului și libertăților fundamentale; specificul protecției drepturilor omului în teritoriile disputate și cuprinse de conflicte din Europa de Est, ș.a.