Cursul propus al ciclului de lecții pentru studii de masterat este propus pentru a se forma înțelegerea importanței și rolului mentenanței în asigurarea fiabilității autovehiculelor analizat prin prisma tribotehnicii. Conținuturile unității de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ prin înțelegerea fenomenelor, însușirea conceptelor fundamentale privind managementul calității mentenței autovehiculeor.

Cursul se încadrează în grupul disciplinelor orientate spre doctorat și își propune crearea abilităților necesare pentru realizarea obiectivelor formative, asigurarea asimilării de cunoștințe la nivel științific și creator, orientate spre formarea identității profesionale a studentului care să răspundă cerințelor pieței europene unice. Atât cursul, cât și lucrările de laborator cuprind cele mai recente teme referitoare la fiabilitatatea și terotehnica autovehiculelor.

Cursul se încadrează în grupul disciplinelor orientate spre masterat și își propune crearea abilităților necesare pentru realizarea obiectivelor formative, asigurarea asimilării de cunoștințe la nivel științific şi creator, orientate spre formarea identității profesionale a studentului care să răspundă cerințelor pieței europene unice. Atât cursul, cât şi lucrările de laborator cuprind cele mai recente teme referitoare la ingineria calității disponibilității și fiabilității automobilelor, dau posibilitatea cunoașterii unor tehnici specifice de asigurare şi atestare a calității şi fiabilității produselor şi serviciilor, dar mai ales, a modalităților prin care acestea sunt realizate şi certificate.

Cursul Toleranțe și control dimensional (TCD) este destinat studenților de la facultățile de inginerie agrară, dar poate fi util și inginerilor și tehnicienilor preocupați de proiectarea, exploatarea și mentenanța tehnicii agricole.

Cursul TCD are menirea de a-i familiariza pe viitorii ingineri-mecanici cu cerinţele sistemelor complexe, cu standardele de uz tehnic general şi cu metodele de efectuare a calculelor de precizie pe întreg ciclu de viață al unui produs tehnic.

Ca rezultat al studierii cursului TCD, studenţii trebuie să cunoască noţiunile generale în domeniul standardizării şi rolul lor în realizările tehnicii şi ştiinţei, în intensificarea producţiei, în ridicarea parametrilor calitativi ai tehnicii agricole. Totodată este necesar ca viitorii ingineri să fie bine orientaţi în problemele teoriei interschimbabilităţii şi măsurărilor tehnice, să însuşească principalele noţiuni legate de precizia dimensională şi de formă, toleranţe şi ajustaje, starea suprafeţelor etc. ale pieselor şi îmbinărilor de piese, în conformitate cu standardele în vigoare, să calculeze şi să selecteze ajustajele standardizate şi lanţurile de dimensiuni.

Prezenta lucrare, fiind adresată în primul rând studenţilor de la facultăţile de inginerie agrară, prezintă într-o formă unitară şi sistematizată cursul TCD cu aplicare, în general, în industria agricolă. Desigur, materialele din acest curs pot fi utile şi pentru inginerii şi subinginerii din alte ramuri ale economiei naţionale, deoarece multe noţiuni sunt generale.

Cursul „Fiabilitatea utilajului agricol” este o finalizare logică a ciclului de cursuri de specialitate „Maşini agricole”, „Tractoare şi automobile”, „Toleranță și control dimensional”, „Maşini-unelte şi prelucrări mecanice” „Mecanizarea şi automatizare proceselor tehnologice din zootehnie”, „Exploatarea parcului de maşini şi tractoare”, „Reparaţii de maşini”, „Fabricare şi recondiţionarea pieselor de schimb”.

Pornind de la faptul că ingineria agrară subsemnează mai multe domenii de acțiune inginerească de bază complementare, care includ conceperea, elaborarea, proiectarea și procesarea tehnologică în exploatarea și mentenanța mașinilor și utilajului agricol, în lucrare sunt prezentate aspecte legate, pe de o parte, de prezentarea bazelor teoretice ale fiabilității și, pe de altă parte, de asigurarea tehnologică a fiabilității în toate etapele de existență a unui produs tehnic și estimarea gradului de fiabilitate la nivelurile respective, reieșind din cele mai recente realizări ale științei, tehnicii  și experienței înaintate.

Prezenta lucrare, având intenţia de a fi suportul pregătirii studenţilor, a fost elaborată ţinând seamă de specificul pregătirii viitorilor ingineri mecanici, specialişti în mecanizarea agriculturii şi reparațiilor de mașini. Totodată  se doreşte un instrument în sprijinul formării unei concepţii corecte privind posibilităţile teoretice şi practice ale tribologiei şi fiabilităţii aplicate în acţiunile de menținere în stare de bună funcționare a tehnicii din agricultură și celei din industria prelucrătoare.