Cursul Bonitarea și pretabilitatea solului cuprinde următoarele teme:  Bonitarea și pretabilitatea solurilor, dezvoltarea și direcâiile de cercetare, noțiuni generale, metode pedologice de studiere a solurilor ca bază a bonitării solurilor și terenurilor agricole.Întocmirea studiilor pedologice pentru evaluarea generală a resurselor de sol. Categoriile de resurse de terenuri după pretabilitatatea la diferite folosințe perspective în agricultura conservativă. Bonitarea și caracteristica tehnologică a terenurilor agricole. Metodologia de bonitare a terenurilor agricole.

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea rolului inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare pentru ca acestea să fie inofensive şi potrivite pentru consumul uman, evitarea bolilor ţi prejudiciile provocate de produsele agroalimentare, alterarea produselor fiind risipitoare, putînd afecta nefavorabil comerţul şi încrederea  consumatorului), însuşirea metodelor de cercetare şi cunoaştere a calităţii produselor agroalimentare, de aplicare a cunoştinţelor în problema specifică inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare, dezvoltarea deprinderilor de a obţine abilităţi de realizare a inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare, pentru formare în domeniul general de studii Master în ştiinţe ale mediului.

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (agricultura ecologică în rezolvarea problemelor alimentării şi sănătăţii omului, principiile agriculturii ecologice, managementul solului, creşterea culturilor de câmp, managementul fertilizării şi protecţiei solului, controlul buruienilor,  combaterea integrată ecologică a bolilor şi vătămătorilor, întreţinerea animalelor, calitatea produselor ecologice, marketingul, legislaţia internaţională şi naţională) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – ecologie.

Conţinuturile unităşii de curs contribuie la realizarea unui caracter formatif ( înţelegerea proceselor de soloficare, alcătuirii profilului solului, a indicilor morfologici, constituenţilor scoarţei terestre, proprietăţilor fizico-chimice şi hidrofizice a solurilor, aprecierii agronomice, măsurilor de sporire a fertilităţii şi folosirii raţionale a lor) al viitorilor specialişti ăn domeniul de formare profesională – agronomie.