Astăzi este necesar să implementăm soluţii de producere inovative, să ne aliniem la standarde internaţionale de produs şi de management, să găsim metode moderne de promovare şi să obţinem recunoaştere internaţională a profesionalismului în domeniul practicat.

Acest proces de îmbunătăţire devine mai accelerat pe măsura intensificării relaţiilor Republicii Moldova cu statele membre UE, şi necesităţii de acces pe pieţele externe pentru produsele și serviciile autohtone. Pentru a face faţă noilor provocări, e necesar să fim competitivi prin îmbunătăţirea performanţelor proceselor de producere, calităţii şi siguranţei produselor, cît și prin optimizarea managementului operațional și a factorilor de decizie.

Problema securităţii produselor alimentare a devenit de primă importanţă în aprecierea calităţii managementului industrial şi comercial din sistemul alimentar din întreaga lume.

 

Introducerea unui program de tehnologii avansate în creșterea păsărilor permite dezvoltarea eficientă a acestei industrii. Datorită inovațiilor în procesarea cărnii și a ouălor, nivelul competitivității în întreaga industrie crește.

Biosecuritatea reprezintă o garanţie a calităţii producţiei zootehnice şi în mod deosebit o garanţie a salubrităţii produselor alimentare de origine animală şi a protecţiei sănătăţii publice de agenţi patogeni zoonotici, transmisibili la om.

Pentru fermieri este importantă mai ales asigurarea exprimării potenţialului biologic productiv al raselor, creşterea producţiilor şi obţinerea de profit. Ignorarea măsurilor de biosecuritate este, de regulă, urmată de creşterea costurilor de producţie, ca urmare a subproductivităţii şi a cheltuielilor cu combaterea bolilor.

Aspectul economic este la fel de important şi pentru economia naţională, deoarece producţia zootehnică nu numai că asigură hrana indispensabilă pentru oameni, dar reprezintă şi fundamentul pentru o serie de alte ramuri industriale, care oferă locuri de muncă şi contribuie la creşterea generală a nivelului de viaţă.

Tocmai de aceea, responsabilităţi importante privind biosecuritatea revin nu numai fermierilor, dar şi altor persoane şi în mod deosebit furnizorilor de furaje şi vecinilor, care prin deţinerea de animale şi prin manipularea de produse de origine animală, pot favoriza apariţia şi extinderea unor boli.

 Cresterea pasarilor II

Cursul de lectii "Cresterea pasarilor" este destinat studentilor specilaitatii 614.1 - Zootehnie. Cursul de lectii cuprinde doua parti. Prima parte se refera la studiul particularitatilor biologece, exteriorul pasarilor, descrierea caracteristicilor productive si reproductive a   diferitelor  rase si crosuri de pasari, metode de crestere si selectie a pasarilor. Paretea a doua se refera la particularitatile de reproductie a pasarilor si tehnica de incubatie artificiala a oualor.