Conţinuturile disciplinei ajută la căpătarea abilităților a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională  Siguranța alimentelor de origine vegetalăprin implicare în  dezvoltarea competenţelor  de cunoaştere şi înţelegere a bazelor teoretice ale ştiinţelor agricole, de aplicare in practică a deprinderilor căpătate în decursul orelor teoretice și practice, formarea capacităților de elaborare a unor recomandări de de corectare sau îmbunătățire a produselor agricole pînă și după păstrare, pînă sau după procesare, elaborarea concluziilor necesare și argumentat științific referitor la siguranța unui sau altui produs al unei sau altei specii de cultură agricolă.

Conţinuturile disciplinei ajută la căpătarea abilităţilor a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională  Agronomie  prin implicare în  dezvoltarea competenţelor  de cunoaştere şi înţelegere a bazelor teoretice ale ştiinţelor agricole, de aplicare in practică a deprinderilor căpătate în decursul orelor teoretice şi practice, formarea capacităţilor de elaborare a unor recomandări de de corectare sau îmbunătăţire a produselor agricole pînă şi după păstrare, pînă sau după procesare, elaborarea concluziilor necesare şi argumentat ştiinţific referitor la siguranţa unui sau altui produs al unei sau altei specii de cultură agricolă.

Conţinuturile unităţii de curs „Tehnologia producerii şi păstrării produselor agricole” contribuie la realizarea abilităţilor de formare  a viitorilor specialişti în domeniul ingineriei şi tehnologiei transportului  prin căpătarea competenţelor  de cunoaştere şi înţelegere a bazelor teoretice ale ştiinţelor agricole, legile fundamentale de interacţiune între plantă-sol-atmosferă, căpătarea abilităţilor de calculare a normelor optime de semănat/plantat, însuşirea tehnologiei de pregătire a solului pînă la semănat/plantat, etapele principale de producere a materialului săditor viticol şi pomicol, structura pepenierelor viticole şi pomicole, cunoaşterea principalelor lucrări de întreţinere a plantelor şi a solului în perioada de vegetaţie, determinarea momentului optim de recoltare. Înzestrarea specialiştilor cu cunoştinţe profunde în domeniul valorii de consum a produselor agricole, putînd organiza producerea lor cu venit în surplus şi păstrarea lor astfel punînd la dispoziţia consumatorului produse în stare proaspătă o perioadă cît mai îndelungată.

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

Importanţa, obiectivele, evaluarea, situaţia actuală şi tendinţele dezvoltării viticulturii pe plan naţio­nal şi mondial. Bazele biologice şi ecologice ale cultivării plantelor viticole. Metodele de înmulţire a viţei de vie, organizarea bazei pepinieristice pentru producerea viţelor altoite şi pe rădăcini proprii. Biotehnologii şi tehnologii avansate de producere a materialului săditor viticol. Caracteristica de pro­duc­ţie, cerinţele faţă de factorii ecologici şi tehnologici, rezistenţa la boli şi dăunători a speciilor, soiurilor şi portaltoiurilor plantelor viticole. Tehnologii moderne de producere a strugurilor.

Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: analiza factorilor ecologici, care influenţează diferite aspecte ale producţiei viticole şi optimi­zarea lor. Utilizarea biotehnologiilor şi tehnologiilor noi de producere a materialului săditor viticol. Proiectarea şi înfiinţarea plantaţiilor viticole, utilizând sortimentul omologat şi, în special, soiurile de viţă de vie cu rezistenţă complexă. Aplicarea tehnologiilor moderne de producere a strugurilor.

Condiţionările sau exigenţele prealabile

Cunoştinţe şi deprinderi obţinute în procesul studierii unităţii de curs - Botanică (F. 02. O. 09); Maşini agricole (S. 02. O. 12); Pedologie (F. 03. O. 15); Agrotehnică (S. 04. O. 26); Fiziologia plantelor (F. 04. O. 24); Economie agrară (S. 04. O. 25).

Conţinutul cursului/modulului

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor specifice, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională –  Agronomie.