Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

a) profesionale

- cunoaşterea abordărilor  conceptuale ale cadastrului, analizei dezvoltării istorice, obiectului, conţinutului, scopului şi principiilor, metodelor de formare şi dobîndire a drepturilor asupra terenurilor, metodelor de măsurare şi identificare în teren a drepturilor, metodelor de înregistrare a drepturilor şi bunurilor (terenurilor), de evaluare şi protecţie a resurselor naturale; explicarea esenţei sistemului informaţional al cadastrului, rolul sistemului informaţional în procesul de utilizare raţional a resurselor naturale.

Aplicarea: metodelor de formare şi dobîndire a drepturilor asupra terenurilor; metodelor de măsurare a terenurilor; metodelor de înregistrare a terenurilor; metodelor de evaluare a bunurilor imobile, de protecţie a resurselor naturale limitate. Aplicarea Sistemului informaţional al cadastrului în scopul gestionării resurselor naturale, bunurilor imobile. Aplicarea tehnologiilor informaţionale computerizate în scopul soluţionării problemelor ce ţin de metodologia cadastrului; manifestarea unei conduite creativ-inovative în procesul de implementare a lucrărilor cadastrale.

b) transversale

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin  intermediul tehnologiilor informaţionale moderne) şi de a o folosi într-o manieră critică şi sistematică; abilitatea  de lucru în echipă; iniţiativă  în propunerea de soluţii pentru anumite probleme de cadastru;

 comunicarea interpersonală bazată pe principii etice; deschiderea pentru idei noi şi soluţii inovative; recunoaşterea meritelor şi respectarea opiniilor colegilor asupra anumitor probleme;  abilitatea  de a reacţiona prompt şi adecvat în situaţii de incertitudine şi risc;   motivaţia şi încrederea pentru a continua învăţarea pe parcursul întregii vieţi. 

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe 

Ca disciplină tehnico ştiinţifică, automatizarea lucrărilor cadastrale are drept scop însuşirea folosirii mijloacelor automatizate de măsurare şi culegere a datelor de diferit gen, precum şi prelucrarea, stocarea şi accesul la informaţiile obţinute în urma prelucrării acestora, fără intervenţia directă a omului.

Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: culegerea şi înregistrarea datelor, prelucrarea şi analiza datelor şi reprezentarea rezultatului.

Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

a) profesionale

- înţelegerea importanţei şi a situaţiei actuale privind utilizarea noilor tehnologii în domeniul măsurătorilor topo-geodezice și a cadastrului. Cunoaşterea metodelor de măsurare şi prelucrare automată a datelor. Structura instrumentelor noi de măsurare şi principiul de lucru.

- utilizarea instrumentelor topogeodezice moderne la executarea măsurătorilor pentru obținerea planurilor cadastrale; aplicarea softurilor de specialitate la prelucrarea datelor din teren; evaluarea precizei măsurătorilor și întocmirea planului cadastral; proiectarea și transpunerea proiectelor în natură.

b) transversale

- abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: verificarea şi rectificarea instrumentelor de măsurat; executarea măsurătorilor topo-geodezice; evaluarea preciziei măsurătorilor şi prelucrarea lor; elaborarea planurilor topo-cadastrale.

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin  intermediul tehnologiilor informaţionale moderne) şi de a o folosi într-o manieră critică şi sistematică; abilitatea de lucru în echipă; iniţiativă  în propunerea de soluţii pentru anumite probleme geodezice de proiectare; comunicarea interpersonală bazată pe principii etice; deschiderea pentru idei noi şi soluţii inovative; recunoaşterea meritelor şi respectarea opiniilor colegilor asupra anumitor probleme;  abilitatea  de a reacţiona prompt şi adecvat în situaţii de incertitudine şi risc; motivaţia şi încrederea pentru a continua învăţarea pe parcursul întregii vieţi. 

Ca disciplină tehnico ştiinţifică, fotogrammetria se ocupă cu determinarea formei şi poziţiei obiectelor în spaţiu şi în timp, utilizând măsurătorile efectuate pe imaginile fotografice ale obiectelor respective.

Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: culegerea şi înregistrarea datelor, prelucrarea şi analiza datelor şi reprezentarea rezultatului. 

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (va furniza numeroase cazuri şi procedee de măsurare sau studiu mai comod de folosit, mai uşoare, mai rapide, cu mijloace mai puţin costisitoare ca procedee de măsurare directă) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – evaluarea imobilului.

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

  Crearea şi dezvoltarea capacităţilor de intuire a ridicărilor în plan la general, pe suprafeţe mici, precum şi cunoştinţe generale, necesare utilizării planurilor şi hărţilor. Specialiştii în domeniu trebuie să posede cunoştinţe de bază la calculul erorilor şi evaluarea preciziilor, să cunoască aparatura geodezică cea mai reprezentativă din dotaţia instituţiilor de la noi din ţară, precum şi din noutăţile pe plan mondial, metodele curente de ridicare, inclusiv compensările riguroase planimetrice şi altimetrice, ridicările tahimetrice, cu GPS - ul etc.

  Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: regulamente, instrucţiunile, calculele topografice, aparatajul topografic, metodele de măsurare şi întocmirea materialului grafic.

 Condiţionările sau exigenţele prealabile

 Cunoştinţe şi deprinderi de proiectare obţinute în procesul studierii unităţii de curs – matematica,geometria, fizica, geografia, desen liniar.

 Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

 Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor specifice, respectarea rigorilor şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală din teren) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – Agronomie.