Cursul Managementul Agroecosistemelor este un curs obligatoriu în cadrul programului de masterat "Agricultura Conservativă"

Unitatea de curs ”MANAGEMENTUL INTEGRAT AL BURUIENILOR, (MIB)” este un curs obligatori, componenta fundamentală din programul de master 61 MC - Agricultura Conservativă. În formatul respectiv cursul va fi studiat de la distanță prin intermediul platformei ”moodle.uasm.md.” Studenții au posibilitatea să comunice prin intermediul uneltelor oferite de platformă. Unitatea de curs este structurată în opt teme, unele teme includ lucrări practice altele nu includ, doar partea teoretică. Ficare compartiment (Temă ) are sarcinile sale și materialele de studiu. După studierea temei studentul întocmește raportul conform cerințelor indicate și plasează raportul în ”Lucrările pentru tema..”. Toate rapoartele vor fi incluse în prezentarea finală a studentului. Toate rapoartele sunt marcate după modelul ”Rurac_Tema_1”. Fiecarea raport va fe evaluat pe sistemul de 10 baluri. Nota finale va include 70 % din nota medie pe rapoarte și 30 % nota medie de la prezentare.

Unitatea de curs ” Sisteme de agricultură” este parte componentă a programului de master 61 MC -Agricultura Conservativă.  Numărul de credite este de 10. Total contact direct  70 ore. Inclusiv 44 ore prelegeri și 26 ore lucrări practice. Cursul este dedicat studierii profunde a celor mai răspîndite sisteme de agricultură, cum sunt agricultura convențională, agricultura conservativă, agricultura ecologică, agricultura durabilă  și agricultura de precizie. Cursul se vinalizează cu teza de an și examenul final. 

Cursul "Agrotehnica"  este destinat studenților facultății de Agronomie, specialitatea "Agronomie". Cursul de obicei se predă în anul II, semestrul II. Volumul cursului conform planul de învățămînt este de 45 prelegeri și 45 lucrări de laborator. Pe parcursul cursului stdenții vor îndeplini o lucrare de curs.

Consultanţa Agricolă este un curs opţional pentru studenţii facultăţii de agronomie, specialitatea" Agronomie". Volumul cursului este de 120 ore, inclusiv 40 (20+20) contact direct şi 80 studiu individual. Scopul este predarea principalelor cunoştinţe şi dezvoltarea principlelor abilităţi în domeniul consultanţei agricole. Către sfîrşitul cursului studenţii vor fi apţi să comunice eficient subiecte agricole în toate formele de comunicare: oral, scris, în grup. Deasemenea vor fi dezvoltate abilităţile de consultanţă individuală, in grup şi în scris.

Cursul Managementul buruienilor în agrocenoze este destinat studenților facultății de Agronomie, specialitatea Agronomie și studenților facultății de Horticultură specialitatea Protecția Plantelor. Pe parcursul a 30 de ore de prelegeri și 30 ore de lucrări de laborator studenții vor studia: Pagubele cauzate de buruieni, particularitățile biologice ale buruienilor, clasificarea buruienilor, cele mai răspîndite specii de buruieni din Moldova. Un compartiment aparte este consacrat metodelor nechimice de combatere a buruienilor. Pe larg va fi oglindită combaterea chimică a buruienilor ca parte componentă a Managmentului Integrat al Buruienilor în agrofitocenoze.

Obiectivul de studiu al microbiologiei. Răspîndirea microorganismelor. Taxonomia și nomenclatura microorganismelor. Disciplinele microbiologice. Organizarea moleculară și celulară a bacteriilor. Caracteristica celulei procariote. Elementele de structură ale celulei bacteriene (compoziția chimică, funcțiile, metodele de evidențiere). Metabolismul bacteriiilor. Particularitățile metabolismului bacterian. Nutriția. Respirația. Creșterea și multiplicarea bacteriilor. Virusurile. Particularitățile morfo/biologice. Replicarea virușilor. Bacteriofagii. Tipuri. Utilizarea practică. Micetele. Tipuri (mucegaiuri, levuri). Morfologia și structura. Particularitățile de multiplicare. Cultivarea bacteriilor. Condiții de cultivare. Mediile de cultură. Colonia microbiana. Tipuri de culturi microbiene (continue, periodice, sincrone). Organizarea aparatului genetic al microorganismelor. Variabilitatea microorganismelor- rolul practic. Acțiunea factorilor de mediu asupra microorganismelor. Metode de sterilizare utilizate în laborator și industrie. Ecologia microorganismelor. Noțiuni de biotop și microbiocenoză. Relații ecologice interbacteriene, între microorganisme și macroorganisme. Importanța științifică și practică a microorganismelor.