Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

a) profesionale

- cunoaşterea abordărilor conceptuale ale importanţei prelucrării  a produselor agricole, evaluarea şi integrarea ei în ramurile agriculturii, conştientizarea necesităţii implementării maşinilor şi perfecţionării construcţiei acestora, utilizarea unui limbaj specific domeniului;

- aplicarea metodelor de prelucrare a informaţiei pentru aprecierea, starea şi direcţiile de mecanizare în domeniu; manifestarea unei conduite creativ-inovative, propuneri de soluţii pentru diverse probleme.

b) transversale

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin intermediul tehnologiilor informaţionale moderne); abilitatea de lucru în echipă; iniţiativă în propunerea de soluţii pentru anumite probleme;

- abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: caracteristicile diferitor instalaţii şi maşini; determinarea productivităţii şi alegerea utilajelor pentru liniile tehnologice; estimarea economică a diferitor maşini pentru completarea liniilor.

                                            Condiţionările sau exigenţele prealabile

 Cunoştinţe şi deprinderi de calcul obţinute în procesul studierii unităţii de curs – matematica superioară (F.01.O.01), mecanizarea şi automatizarea sectorului zootehnic (S.07.A.58), proiectarea liniilor tehnologice din zootehnie (S.07.A.60).

CONŢINUTUL CURSULUI

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională Siguranţa produselor agroalimentare prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a particularităţilor şi condiţiilor de utilizare a maşinilor şi şi utilaje în industria agroalimentare, metodelor de formare a liniilor tehnologice, organizarea lucrului şi verificare a calităţi, a bazelor teoretice ale operaţiilor de prelucrare, fiselor tehnologice, comunicare de informaţii, idei, probleme şi soluţii atât audienţilor - specialişti, cât şi non-specialişti.

Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

a) profesionale

- cunoaşterea abordărilor conceptuale ale importanţei prelucrării  a produselor agricole, evaluarea şi integrarea ei în ramurile agriculturii, conştientizarea necesităţii implementării maşinilor şi perfecţionării construcţiei acestora, utilizarea unui limbaj specific domeniului;

- aplicarea metodelor de prelucrare a informaţiei pentru aprecierea, starea şi direcţiile de mecanizare în domeniu; manifestarea unei conduite creativ-inovative, propuneri de soluţii pentru diverse probleme.

b) transversale

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin intermediul tehnologiilor informaţionale moderne); abilitatea de lucru în echipă; iniţiativă în propunerea de soluţii pentru anumite probleme;

- abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: caracteristicile diferitor instalaţii şi maşini; determinarea productivităţii şi alegerea utilajelor pentru liniile tehnologice; estimarea economică a diferitor maşini pentru completarea liniilor.

 Condiţionările sau exigenţele prealabile

 Cunoştinţe şi deprinderi de calcul obţinute în procesul studierii unităţii de curs – matematica superioară (F.01.O.01), mecanizarea şi automatizarea sectorului zootehnic (S.07.A.58), proiectarea liniilor tehnologice din zootehnie (S.07.A.60).

 CONŢINUTUL CURSULUI

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională Siguranţa produselor agroalimentare prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a particularităţilor şi condiţiilor de utilizare a maşinilor şi şi utilaje în industria agroalimentare, metodelor de formare a liniilor tehnologice, organizarea lucrului şi verificare a calităţi, a bazelor teoretice ale operaţiilor de prelucrare, fiselor tehnologice, comunicare de informaţii, idei, probleme şi soluţii atât audienţilor - specialişti, cât şi non-specialişti.

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

dezvoltarea abilitatăţii studenţilor de a studia procese, utilaj, maşini şi dispozitive pentru depozitarea, păstrarea şi transportarea produselor uşor alterabile; particularităţile constructive şi caracteristica tehnico-tehnologică ale autovehiculelor speciale de transportat produse uşor alterabile, a animalelor şi păsărilor de abator; metode de păstrare şi aspectele constructive ale diverselor tipuri de depozite şi spaţii pentru păstrarea produselor uşor alterabile în scopul pregătirii specialiştilor orientaţi spre introducerea în practică a metodelor inginereşti de exploatare şi calculare a autovehiculelor speciale de transportat produse uşor alterabile, a animalelor şi păsărilor de abator; aplicarea în practică a metodelor moderne de transportare a produselor uşor alterabile.

Condiţionările sau exigenţele prealabile

Cunoştinţe şi abilităţi obţinute în procesul studierii unităţi de curs  (S.05-A.45) Termotehnica.

 Conţinutul cursului/modulului

Introducere. Particularităţile, clasificarea şi caracteristica produselor uşor alterabile. Tehnologii progresive de depozitare şi păstrare a produselor uşor alterabile. Clasificarea şi caracteristica utilajului specific pentru echiparea depozitelor de depozitare şi păstrare a produselor uşor alterabile. Metode şi utilaj pentru crearea microclimatului optimal în depozite, tunele, camere şi autodube pentru păstrarea şi transportarea PUA. Sistema de maşini şi caracteristica tehnico- constructivă a utilajului şi a autorefrigeraelor special, de încărcat-descărcat şi transportat produse uşor alterabile, a animalelor şi păsărilor de abator. Organizarea şi management în sfera de producere livrare şi transportare a produselor uşor alterabile. Protecţia muncii şi a mediului ambiant în spaţiul de păstrare şi la procesele de încărcare-descărcare şi transportare a PUA.

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de depozitare şi păstrare a PUA, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională - ITTA.

Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

a) profesionale

- cunoașterea abordărilor conceptuale ale importanței prelucrării primare a produselor agricole, evaluarea şi integrarea ei în ramurile agriculturii, conştientizarea necesităţii implementării maşinilor și perfecţionării construcţiei acestora, utilizarea unui limbaj specific domeniului;

- aplicarea metodelor de prelucrare a informaţiei pentru aprecierea, starea şi direcţiile de mecanizare în domeniu; manifestarea unei conduite creativ-inovative, propuneri de soluţii pentru diverse probleme.

b) transversale

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin intermediul tehnologiilor informaţionale moderne); abilitatea de lucru în echipă; iniţiativă în propunerea de soluţii pentru anumite probleme;

- abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: caracteristicile diferitor instalații și mașini; determinarea productivității și alegerea utilajelor pentru liniile tehnologice; estimarea economică a diferitor mașini pentru completarea liniilor.

 Condiţionările sau exigenţele prealabile

 Cunoştinţe şi deprinderi de calcul obţinute în procesul studierii unităţii de curs – matematica superioară (F.01.O.01), mecanizarea și automatizarea sectorului zootehnic (S.07.A.58), proiectarea liniilor tehnologice din zootehnie (S.07.A.60).

CONŢINUTUL CURSULUI

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională mecanizarea agriculturii prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a particularităţilor şi condiţiilor de utilizare a maşinilor şi instalaţiilor de prelucrare, metodelor de formare a liniilor tehnologice, organizarea lucrului şi verificare a calităţi, a bazelor teoretice ale operaţiilor de prelucrare, fiselor tehnologice, comunicare de informaţii, idei, probleme şi soluţii atât audienţilor - specialişti, cât şi non-specialişti.