Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

Importanţa, obiectivele, evaluarea, situaţia actuală şi tendinţele dezvoltării viticulturii pe plan naţio­nal şi mondial. Bazele biologice şi ecologice ale cultivării plantelor viticole. Metodele de înmulţire a viţei de vie, organizarea bazei pepinieristice pentru producerea viţelor altoite şi pe rădăcini proprii. Biotehnologii şi tehnologii avansate de producere a materialului săditor viticol. Caracteristica de pro­duc­ţie, cerinţele faţă de factorii ecologici şi tehnologici, rezistenţa la boli şi dăunători a speciilor, soiurilor şi portaltoiurilor plantelor viticole. Tehnologii moderne de producere a strugurilor.

Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: analiza factorilor ecologici, care influenţează diferite aspecte ale producţiei viticole şi optimi­zarea lor; utilizarea biotehnologiilor şi tehnologiilor noi de producere a materialului săditor viticol; proiectarea şi înfiinţarea plantaţiilor viticole, utilizând sortimentul omologat şi, în special, soiurile de viţă de vie cu rezistenţă complexă; aplicarea tehnologiilor moderne de producere a strugurilor.

Condiţionările sau exigenţele prealabile

Cunoştinţe şi deprinderi obţinute în procesul studierii unităţii de curs - Botanică (F. 02. O. 09); Topografie (F. 02. O. 11); Maşini agricole (S. 02. O. 14); Pedologie (F. 03. O. 16); Agrotehnică (S. 03. A. 22); Fiziologia plantelor (F. 04. O. 24); Practică didactică I (S. 04. O. 26); Tehnică experimentală (S. 04. A. 29); Economie agrară (S. 04. A. 33).

Conţinutul cursului/modulului

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor specifice, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională –  Horticultură.