Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe
Importanţa, obiectivele, evaluarea, situaţia actuală şi tendinţele dezvoltării viticulturii pe plan naţional şi mondial. Bazele biologice şi ecologice ale cultivării plantelor viticole. Metodele de înmulţire a viţei de vie, organizarea bazei pepinieristice pentru producerea viţelor altoite şi pe rădăcini proprii. Biotehnologii şi tehnologii avansate de producere a materialului săditor viticol. Caracteristica de producţie, cerinţele faţă de factorii ecologici şi tehnologici, rezistenţa la boli şi dăunători a speciilor, soiurilor şi portaltoiurilor plantelor viticole. Tehnologii moderne de producere a strugurilor.
Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: analiza factorilor ecologici, care influenţează diferite aspecte ale producţiei viticole şi optimizarea lor; utilizarea biotehnologiilor şi tehnologiilor noi de producere a materialului săditor viticol; proiectarea şi înfiinţarea plantaţiilor viticole, utilizând sortimentul omologat şi, în special, soiurile de viţă de vie cu rezistenţă complexă; aplicarea tehnologiilor moderne de producere a strugurilor.
Condiţionările sau exigenţele prealabile
Cunoştinţe şi deprinderi obţinute în procesul studierii unităţii de curs - Botanică (F. 02. O. 09); Topografie (F. 02. O. 11); Maşini agricole (S. 02. O. 14); Pedologie (F. 03. O. 16); Agrotehnică (S. 03. A. 22); Fiziologia plantelor (F. 04. O. 24); Practică didactică I (S. 04. O. 26); Tehnică experimentală (S. 04. A. 29); Economie agrară (S. 04. A. 33).
Conţinutul cursului/modulului
Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii
Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea fenomenelor, însuşirea metodelor de rezolvare a problemelor specifice, respectarea rigorii şi a preciziei, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională – Horticultură.
- Teacher: Elizaveta Morosan