Conţinutul cursului

Introducere. Noţiuni şi legi fundamentale în electrotehnologie. Perspectivele aplicărilor electrotehnologice în agricultură.

Bazele teoretice ale tehnologiilor electrochimice. Celule electrochimice, electroliza şi polarizarea, fenomene electrocinetice, conversarea electrochimică a energiei, coroziune şi protecţie anticorozivă.

Aplicarea tehnologiilor electrochimice în agricultură.  Condiţionarea electrochimică a apei, aplicări electrotehnologice în fitotehnie, aparate şi scheme electrotehnologice, aplicări practice ale fenomenelor electrocinetice, tratarea electrochimică a metalelor.

Tehnologii cu utilizarea impulsurilor electrice. Generatoare cu impulsuri electrice, aplicarea tehnologică a efectului electrohidrodinamic în agricultură. Aplicări ale câmpului electric în agricultură. Câmpul electric al dielectricilor şi al conductoarelor, proprietăţile electrice,  criteriile şi principiile de separare a seminţelor, dozarea electrostatică a seminţelor şi ionizarea electrostatică a aerului, utilizarea câmpului electric pentru creşterea plantelor, stoarcerea sucurilorşi uscarea produselor.

Instalaţii de electroplasmoliză. Eficienţa plasmolizei în tehnologiile agricole.

Tehnologii pe bază de ultrasunet. Caracteristica ultrasunetului ca factor fizic, generarea ultrasunetului şi aplicările lui.

Aplicarea câmpului magnetic în agricultură. Generarea câmpului magnetic, aplicări practice ale câmpului magnetic.

Conţinutul cursului

Electrotehnologii cu ozon în păstrarea fructelor şi legumelor. Esenţa fizică a Electrotehnologiei cu ozon, Instalaţii de ozonare a atmosferei, Dimensionarea instalaţiilor de ozonare, Prezentarea rezultatelor aplicărilor electrotehnologiilor la păstrarea fructelor şi legumelor

Electrotehnologii cu atmosferă electrostatic ionizată (AEI) la păstrarea producţiei agricole. Esenţa fizică a Electrotehnologiei cu AEI, Instalaţii de ionizare a atmosferei, Dimensionarea instalaţiilor de ionizare a atmosferei, Prezentarea rezultatelor aplicărilor electrotehnologiilor la păstrarea fructelor şi legumelor.

Electrotehnologii de dezinfectare a producţiei agricole cu soluţie de dezinfectant. Esenţa fizică a Electrotehnologiei de obţinere a dezinfectantului, Instalaţii electrotehologice de obţinere a dezinfectantului, Dimensionarea instalaţiilor de obţinere a dezinfectantului, Prezentarea rezultatelor aplicărilor electrotehnologiilor la păstrarea produselor agricole.

Utilizarea încălzirii plasmo-electrolitice. Natura încălzirii plasmo-electrolitice,  Fenomenele fizice ce au loc la graniţa metal-electrolit la încălzirea plasmo-electrolitică, Utilizarea încălzirii plasmo-electrolitice.

Efectul electrohidraulic şi perspectivele utilizării lui în agricultură. Natura efectului electrohidraulic, Utilizarea efectului electrohidraulic în cultura plantelor, Utilizarea efectului electrohidraulic în sectorul zootehnic.

Electrotehnologii cu laser. Noţiuni generale şi clasificare a laserelor, Lasere în ştiinţă, Lasere militare, Lasere medicale, Lasere în viaţa cotidiană.

Conţinutul cursului

Indicii de calitate a apei de irigaţii. Metode electrometrice de evaluare a calităţii apei

Indicele pH. Metode electrometrice de măsurare. Mineralizarea totală a apei. Conductometria apei.  Componenţa ionică a apei. Potenţiometria apei.

 Condiţionarea electrotehnologică a apei  pentru irigaţie.

Electrocorectarea pH-lui şi Eh-lui. Instalaţii pentru Electrocorectarea pH-lui şi Eh-lui. Acţiunea apei electrochimic activate asupra sistemelor biologice.Dedurizarea electrotehnologică a apei. Instalaţii pentru Dedurizarea electrochimică a apei. Electrotehnologia dealcalinizării şi dedurizării apei. Instalaţii pentru deacalinizarea apei. Electrodializa. Instalaţii pentru Electrodializa apei Tratarea magnetică. Instalaţii pentru tratarea magnetică a apei.

Condiţionarea electrotehnologică a apei reziduale. Electocoagularea. Instalaţii pentru electrocoagularea apei. Distrucţia electrochimică. Instalaţii pentru districţia electrochmică.  Electroflotarea. Instalaţii pentru Electroflotarea apei. Electroflotocoagularea. Instalaţii pentru Electroflotocoagularea apei. Ozonarea. Instalaţii pentru Ozonarea apei. Dezinfectarea UV. Instalaţii pentru Dezinfectarea apei.

Dimensionarea instalaţiilor electrotehnologice de tensiune joasă. Dimensionarea instalaţiei electrotehnologice de condiţionare a apei pentru irigare. Dimensionarea instalaţiei electrotehnologice de producerea a soluţiei de dezinfectant (hipoclorit de natriu). Dimensionarea instalaţiilor de electroflotare a apei reziduale. Dimensionarea instalaţiilor de electroflotare cu anod compact şi catod din plasă amplasaţi orizontal. Dimensionarea instalaţiilor de electroflotare cu electrozi plan – paraleli verticali. Dimensionarea instalaţiilor de electrocoagulare a apei reziduale. Dimensionarea instalaţiilor de  electroflotocoagulare a apei reziduale. Dimensionarea instalaţiilor de  electroflotocoagulare cu coloane. Dimensionarea instalaţiilor de electroflotocoagulare de tip orizontal. Dimensionarea instalaţiei de tratare electromagnetică a apei (exemplu).

Dimensionarea instalaţiilor electrotehnilogice de tensiune înaltă. Dimensionarea instalaţiei de ionizare electrostatică a aerului. Dimensionarea separatorului electrostatic cu tambur pentru separarea seminţelor. Dimensionarea filtrului electrostatic. Dimensionarea pulverizatorului centrifugal electrostatic. Dimensionarea instalaţiei pentru electroplazmoliză. Dimensionarea instalaţiei de ozonare a  aerului. Dimensionarea instalaţiei de ozonare a  apei. Dimensionarea instalaţiei cu microunde. Dimensionarea sursei electrono-ionică.