Economia mediului și dezvoltarea durabilă  este nu doar o
disciplină teoretică, ci şi o modalitate practică de soluţionare a
problemelor ecologice prin intermediul mecanismelor şi instrumentelor
economice.

Lucrările metodice sunt elaborate în scopul consolidării cunoștințelor teoretice şi obținerii unor abilități practice în domeniul gestiunii activităților întreprinderilor, utilizării forței de muncă, activelor și pasivelor entității, analizei rezultatelor financiare și include sugestii practice privind efectuarea practicii de specialitate şi prezentarea corectă a raportului conform cerinţelor existente.

Teza de licenţă este etapa finală care încheie studiul universitar, reprezentînd un indicator important privind calitatea pregătirii viitorului specialist. Este o varietate de studiu de sine stătător în activitatea de cercetare ştiinţifică a studenţilor, realizat în baza cunoştinţelor interdisciplinare a profilului de specialitate, în care se pregăteşte absolventul. Ea se efectuează cu scopul de a testa competenţa profesională şi ştiinţifică a studenţilor, capacitatea lor de analiză, sinteză şi creativitate. Prin elaborarea tezei studenţii îşi manifestă aptitudinile de analiză critico-constructivă a bibliografiei, de cercetare şi investigare, formulare a ipotezei şi a propunerilor personale şi de fundamentare a soluţiilor proprii vizând perfecţionarea domeniului studiat.

Teza de master constituie o investigaţie în domeniul economiei şi a politicilor de dezvoltare rurală, utilizând studiul critic al problemei şi relevând în special aspectele care necesită perfecţionare sau raţionalizare. În calitate de obiect de studiu monografic va servi o structură de stat, minister, subdiviziune internaţională sau autohtonă, întreprindere sau un grup de întreprinderi agricole sau din industria alimentară. Ea implică formularea de idei sau arii de cercetare calitative cu finalităţi inovaţionale şi cantitative (ipoteze demonstrabile experimental). Scopul tezei de masterat constă în aplicarea practică a cunoştinţelor teoretice în domeniul ştiinţelor economice şi analiza activităţii economico-financiare. Aceasta va demonstra deprinderile masterandului de a studia şi sistematiza independent rezultatele activităţii unei structuri de stat, minister, unităţi, subdiviziuni internaţionale sau autohtone etc. şi capacitatea de a formula, pe baza materialului practic, recomandările respective.

Stagiul de practică este o parte componentă a procesului didactic, care se desfăşoară conform planului de învăţământ. El are o deosebită importanţă în activitatea de instruire a instituţiilor de învățământ superior şi denotă gradul de formare aplicativă a tinerilor specialişti în domeniul economiei. La baza efectuării lui a fost pus principiul legăturii reciproce dintre instruirea teoretică şi cea de producţie.

Макроэкономика – это наука, которая изучает поведение экономики в целом, охватывающая сложные и взаимосвязанные отношения между домашними хозяйствами, экономическими структурами (хозяйствующими субъектами) и государством. Макроэкономика - раздел экономической науки, который касается определения агрегатных и средних показателей, характеризующих состояние экономики.

Disciplina în cauză prevede studiul metodelor şi procedeelor avansate de diagnoză a stării economice și rezultatelor financiare, rentabilităţii şi poziţiei financiare a entităţii. Pentru absolvenţii masteratului în domeniul economiei cunoaşterea acestei discipline va contribui la formarea lor ca specialişti în domeniul analizei economice şi diagnosticului financiar.

Diagnosticul economico-financiar este un istrument care permite formularea unor judecăţi cu caracter calitativ şi cantitativ privind starea, dinamica şi perspectivele unui agent economic. Diagnosticul nu are rolul de a descrie, ci de a identifica variabilele cheie ale starii şi dinamicii fenomenelor, a studia interacţiunea lor în vederea determinării obiectivelor de creştere a întreprinderii.

Macroeconomia este o parte inerentă a pregătirii specialiştilor cu studii universitare, oferind acestora un ansamblu de teorii, concepte, principii, cu ajutorul cărora poate fi înţeleasă şi explicată adecvat realitatea economică. Însuşirea acestei discipline va contribui la formarea unei culturi şi gândiri economice ca bază a unui comportament raţional şi eficient referitor la utilizarea resurselor rare şi deficitare. În cadrul predării Macroeconomiei se urmăreşte cunoaşterea principiilor funcţionării economiei naţionale ca un tot unitar, conştientizând cum evoluează economia, ce tendinţe principale sunt dominante, ce este necesar de făcut pentru a orienta mersul ei în direcţia dorită. Aceste probleme sunt importante pentru orice specialist care fa activa în cadrul economiei naţionale, deoarece deciziile şi comportamentul lui va fi influenţat mult de mediul macroeconomic. 

Microeconomia este o disciplină instructiv - formativă de bază, prezentă în procesul de formare a oricărui specialist din domeniul economic. Ea contribuie la formarea de competențe, deprinderi și aptitudini practice, de autoinstruire și modelare a personalității lor. Ea studiază fenomenele şi procesele economice ce au loc la acest nivel, precum şi comportamentul principalilor agenţi economici: producătorului şi consumatorului. Totodată, microeconomia asigură o fundamentare ştiinţifică a procesului decizional şi funcţional la nivel de întreprindere şi permite de a identifica condiţiile necesare pentru ca activitatea economică să se caracterizeze prin raţionalitate, echilibru şi eficienţă maximă.

         Microeconomia reprezintă una din disciplinele capabile să creeze la specialistul modern un suport teoretic şi practic aplicativ necesar pentru cunoaşterea şi înţelegerea lumii înconjurătoare.