При решении многих задач геодезии, охватывающих большие пространства, фигура Земли аппроксимируется математически правильной фигурой эллипсоида вращения, близкого к геоиду (квазигеоиду). Эллипсоид вращения, параметры которого подбирают при условии наилучшего соответствия фигуре геоида в пределах всей Земли, называют общим земным эллипсоидом (Нормальной Землей). В различных странах для обработки геодезических измерений используют эллипсоиды, размеры и ориентирование которых в теле Земли наилучшим образом подходят для данной территории; такие эллипсоиды называют референц - эллипсоидами.

Geodezia este una din cele mai vechi ştiinţe

ale civilizaţiei umane iar Cadastru

a fost denumit până nu demult

„notar al pământului" [Rinner, 1985]

Pentru determinarea locului pe care-l ocupă un punct oarecare de pe suprafaţa terestră, trebuie definită poziţia acestuia faţă de un sistem de referinţă. Această poziţie poate fi redată prin:

- coordonate geografice sau,

- coordonate plane, care pot fi la rândul lor: rectangulare sau polare

Pentru stabilirea poziţiei în spaţiu a unui punct de pe suprafaţa terestră, va fi necesar să se măsoare distanţe şi unghiuri.

Înainte de a fi reprezentate grafic, pe o foaie de hartă sau pe un plant topografic, punctele din teren sînt reprezentate pe un plan printr-o pereche de valori numerice, care reprezintă coordonatele sale plane. Acest plan este denumit plan de proiecție. În procesul de calcul se lucrează cu coordonate plane și rectangulare.

Sistemele de coordonate sunt necesare în scopul vizualizării datelor și informațiilor geodezice pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu legate de poziționarea punctelor în spațiu. În acest context putem identifica sisteme de coordonate globale și locale utilizate în activitatea geodezică.

 

Acest curs are drept scop dezvoltarea competențelor profesionale a viitorilor specialiști în domeniul topografiei inginerești. Topografia inginereasca cuprinde masuratorile care sunt executate pentru proiectarea, executia si exploatarea constructiilor. Problemele de baza ale topografiei ingineresti sunt:

  • Studii tehnico-topografice care constau în realizarea retelei topografice de sprijin si obtinerea documentatiei necesare proie 636b18g ctarii obiectivelor ingineresti
  • Proiectarea topo-inginereasca care cuprinde
    • realizarea la scari mari a documentatiei topografice necesare proiectarii obiectivelor ingineresti
    • pregatirea topografica pentru aplicarea în teren a proiectului
      • proiectarea retelei de trasare
      • alegerea metodelor de trasare
      • alegerea aparatelor folosite la trasare
      • calculul elementelor trasarii
  • solutionarea problemelor de sistematizare orizontala si verticala (calculul suprafetelor si volumelor
  • trasarea pe teren a proiectului
    • materializarea retelei topografice de trasare
    • trasarea axelor si a punctelor principale ale constructiei
    • trasarea în detaliu (fundatie, zidarie, puncte de contur, etc.)
  • trasarea pentru montajul echipamentelor topografice
  • observatii topografice care au ca scop urmarirea comportarii în timp a lucrarii (deplasari, deformatii, tasari)

Practica de producţie la disciplina „Evaluarea Imobilului” reprezintă o componentă importantă destinată aplicării metodelor de evaluare a bunurilor imobile. Fără o asemenea componentă studiile dobîndite sunt apreciate incomplete.

Totodată, prezentele Indicaţii Metodice mai au o importanţă majoră ce ţine de integrarea studiilor fundamentale în practica reală de producţie.

Practica evaluării bunurilor imobile în Moldova necesită o susţinere teoretică, metodico-metodologică din partea instituţiilor superioare de învăţămînt (ştiinţei).

La rîndul său, instituţiile de învăţămînt, în cazul dat Universitatea Agrară de Stat din Moldova, prin catedra „Cadastru şi Geodezie”, Facultatea Cadastru şi Drept,  duc necesitatea unui contact direct şi productiv cu activitatea nemijlocită de evaluare, cu practica evaluării bunurilor imobile.

Practica de producţie destinată specializării 073 Evaluarea și managementul imobilului”  are scopul de a instrui studenţii şi de a le forma competenţe practice profesionale în baza cunoştinţelor teoretice acumulate.

Competenţele necesare practice, pot fi dobîndite numai prin contacte directe cu toate componentele întregii structuri de evaluare şi anume:

Întreprinderea de Stat „Cadastru”;

Serviciile Cadastrale Teritoriale;

Întreprinderile publice şi private de evaluare(care dispun de licenţă pentru efectuarea lucrărilor de evaluare);

Pentru aprofundarea cunoştinţelor teoretice dobîndite în perioada de studii este preţioasă practica efectuată în toate structurile menţionate mai sus. Totodată, timpul stabilit pentru efectuarea practicii de producţie (5 săptămîni pentru specialitatea „Evaluarea Imobilului”) nu permite contacte directe pe întregul spaţiu al domeniului evaluării menţionat mai sus.

Un rol important în scopul diversificării competenţelor şi utilizării efective a timpului, îl poate avea organizarea eficientă  a desfăşurării practicii de producţie. În acest scop, pe parcursul desfăşurării practicii de producţie se propune o conlucrare strînsă dintre conducătorul practicii, student şi conducătorul întreprinderii în care este desfăşurată practica.

Întreprinderile private din an în an îşi măresc ponderea lor în volumul lucrărilor de evaluare a bunurilor imobile. Din aceste considerente rolul Departamentului I Facultatea Cadastru și Drept este de a întreţine legături constructive referitoare la activitatea de producţie, în egală măsură şi cu întreprinderile private  care activează în domeniu.

Practica de producţie, la etapa actuală, de rînd cu aprofundarea competenţelor  dobîndite în procesul de învăţămînt mai are şi un conţinut de imagine pentru student. Rezultatele obţinute în cadrul practicii de producţie au o importanţă (influenţă) majoră inclusiv şi în procesul de angajare ulterioară a masterandului în cîmpul muncii.

GIS-ul (Sistem Informațional Geografic) este cadrul care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor. Având rădăcinile în știința geografiei, GIS-ul integrează mai multe tipuri de date. Analizează locații spațiale și organizează straturi de informații în vizualizări utilizând hărți și scene 3D. Având această capabilitate unică, GIS-ul dezvăluie o înțelegere mai profundă a datelor, cum ar fi modele, relații și situații - ajuntând utilizatorii să ia decizii mai inteligente.  Rolul GIS-ului în evaluarea imobilului este necesară în determinarea parametrilor fizici ce caracterizează amplasarea în spațiu al dreptului de proprietate și alte drepturi, restricții, obligațiuni, interese, limitări etc.