Reformele social economice desfăşurate începînd cu anii 1990 – 1992 au creat condiţii noi pentru dezvoltarea cadastrului în Moldova. Un compartiment important în conţinutul cadastrului este evaluarea terenurilor.

Cadastru, concomitant evaluare terenurilor devine o verigă importantă a economiei moderne, actuale, un proces obiectiv, inevitabil.

La rîndul său, dinamica proceselor naturale, caracterul intensiv antropic de influenţă asupra terenurilor, informaţia obiectivă şi operativă despre multiplele modificări desfăşurate în natură şi societate, depăşeşte cadrul economic, devenind o problemă ecologică, socială,  generală şi  globală.

Acest aspect pune în faţa cadastrului terenurilor şi imobilului probleme noi, stabileşte noi principii şi perspective.

Evaluarea terenurilor în cadrul evaluării resurselor naturale limitate devine o verigă importantă, un proces bazat pe necesitatea obiectivă, pe interesele sociale, economice, ecologice globale.

Cadastrul şi respective evaluarea terenurilor, în calitate de proces social economic, a apărut în domeniul agricol avînd ca obiect – terenurile agricole. Cu alte cuvinte etapa iniţială a evaluării terenurilor şi imobilului ca proces, au fost – terenurile agricole. Evaluarea terenurilor agricole privită prin prisma totalităţii însuşirilor utile a însoţit procesul evaluării de la prima etapă.

Aceste concluzii sunt formulate studiind informaţia despre implementarea cadastrului în vechile civilizaţii (egipteni, şumeri etc.). Deja, la etapa iniţială a dezvoltării civilizaţiei valoarea terenurilor agricole, împreună cu informaţia cantitativă a cadastrului a fost utilizată în scopurile fiscalităţii, fiind exprimată în dependenţă de structura statală de atunci.

Integritatea cadastrului agricol şi a procesului de evaluare este demonstrată prin imposibilitatea existenţei lor separate. Astfel, este imposibil de a evalua terenul fără a dispune de informaţia din registrul cadastrului.

Obiectivitatea integrităţii cadastrului şi a evaluării se va demonstra mai tîrziu. La etapa iniţială ea sa manifestat printr-un scop public, printr-o politică economico – fiscală.

Conţinutul agricol al cadastrului şi respectiv al procesului de evaluare a terenurilor s-a demonstrat în diferite cazuri concrete, în diferite ţări inclusiv şi în etapa iniţială a implementării cadastrului agricol în spaţiul Moldovei.

 

Cadastrul şi respective evaluarea terenurilor, în calitate de proces social economic, a apărut în domeniul agricol avînd ca obiect – terenurile agricole. Cu alte cuvinte etapa iniţială a evaluării terenurilor şi imobilului ca proces, au fost – terenurile agricole. Evaluarea terenurilor agricole privită prin prisma totalităţii însuşirilor utile a însoţit procesul evaluării de la prima etapă. Aceste concluzii sunt formulate studiind informaţia despre implementarea cadastrului în vechile civilizaţii (egipteni, şumeri etc.). Deja, la etapa iniţială a dezvoltării civilizaţiei valoarea terenurilor agricole, împreună cu informaţia cantitativă a cadastrului a fost utilizată în scopurile fiscalităţii, fiind exprimată în dependenţă de structura statală de atunci. Integritatea cadastrului agricol şi a procesului de evaluare este demonstrată prin imposibilitatea existenţei lor separate. Astfel, este imposibil de a evalua terenul fără a dispune de informaţia din registrul cadastrului. Obiectivitatea integrităţii cadastrului şi a evaluării se va demonstra mai tîrziu. La etapa iniţială ea sa manifestat printr-un scop public, printr-o politică economico – fiscală. Conţinutul agricol al cadastrului şi respectiv al procesului de evaluare a terenurilor s-a demonstrat în diferite cazuri concrete, în diferite ţări inclusiv şi în etapa iniţială a implementării cadastrului agricol în spaţiul Moldovei.

Cadastrul reprezintă un proces social şi economic apărut la etapa iniţială a dezvoltării societăţii. Etapele de dezvoltare a cadastrului coincid cu etapele de dezvoltare a societăţii. Rolul cadastrului în dezvoltarea socială şi economică este pe larg recunoscut.

Din practica ţărilor care au atins succese în acest domeniu constatăm că conţinutul procesului cadastral include următoarele părţi componente:

protecţia dreptului asupra terenurilor;

măsurări terestre (cadastrale) în scopul determinării amplasării dreptului în spaţiu;

înregistrarea drepturilor asupra terenurilor;

evaluarea terenurilor în scopul aplicării politicilor economice, protecţiei şi utilizării durabile a resurselor naturale limitate.

În Republica Moldova formarea şi dobândirea dreptului asupra terenurilor este cunoscută concomitent cu impementarea relaţiilor funciare de piaşă, cu privatizarea terenurilor agricole etc.

În baza măsurătorilor terestre, la etapa iniţială, proprietarii au fost autentificaţi în drepturi prin documente de drept, sectoarele de teren au fost transpuse în natură prin semne convenţionale. Tot prin măsurători terestre sunt soluţionate litigiile funciare.

Înregistrarea drepturilor asupra terenurilor, implementarea registrului bunurilor imobile a fost efectuată de asemenea inclusiv şi ca o măsură de protecţie a drepturilor asupra terenurilor.

Evaluarea terenurilor reprezintă o politică actuală care tinde a fi tot mai răspândită, atât în scopul implementării politicilor economice (fiscale, creditare bancară, investiţionale, subvenţionale) cât şi în scopul monitorizării calităţii şi cantităţii resurselor naturale limitate.

Un rol important în procesul de implementare a unui cadastru modern, a unei economii  moderne în ansamblu îl are procesul didactic şi Sistemul cadastral. Funcţia Sistemului cadastral este de a reacţiona la necesităţile societăţii şi de a implementa metodologiile respective.

Studiu în ansamblu va include trei părţi componente: bazele teoretice, metodologice şi Sistemul cadastrului ale cadastrului în Republica Moldova.

Reformele social economice desfăşurate începînd cu anii 1990 – 1992 au creat condiţii noi pentru dezvoltarea cadastruluiMoldova. Un compartiment important în conţinutul cadastrului agricol este evaluarea.

Prioritatea problemei constă în faptul că Republica Moldova are o economie pronunţat agrară. La rîndul său, cadastru, împreună cu compartimentele sale, inclusiv şi evaluarea terenurilor reprezintă baza informativă în dezvoltarea economiei.

Rolul şi importanţa cadastrului în economia naţională