Conţinuturile unităţii de curs „Organizarea sistemului judiciar și a profesiilor juridice” contribuie la formarea specialistului în domeniul înfăptuirii justiţiei. Obiectul de reglementare juridică a unității de curs „Organizarea sistemului judiciar și a profesiilor juridice”  îl constituie concepte de bază ale sistemului organizării profesiilor juridice, cerințele legale pentru numirea în funcții ale reprezentanților profesiilor juridice, adică activitatea organelor care înfăptuiesc justiția în conformitate cu legislația învigoare.

Istoria Dreptului Românesc reprezintă o partea științelor juridice istorice, ce analizează și explică evoluția fenomenului juridic al poporului român, din cele mai vechi timpuri și până în prezent.       

Studierea disciplinei Istoria Dreptului Românesc contribuie la educarea juridică a studenților, la sporirea nivelului de cultură juridică.

Disciplina respectivă ocupă locul de frunte în sistemul de drept avînd o dublă ipostază: ramură de drept şi factor structurat al sistemului de drept, aceasta datorându-se relaţiilor fundamentale pe care le reglementează normele dreptului execuţional precum şi forţei juridice supreme ale acestora.  Formarea juriştilor şi perfecţionarea în domeniul relaţiilor sociale, care apar in procesul ispăşirii pedepsei privative de libertate. Cunoaşterea Dreptului execuţional penal se prezintă destul de importantă pentru studenţii facultăţilor de drept, care trebuie să distingă regimurile ispăşirii pedepsei şi sistemele organizării exercitării normelor de drept execuțional penal; principiile democratice de organizare şi activitate a autorităţilor, organelor ce pun în executare pedeapsa privativă de libertate precum și mecanismele juridice de garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale al condamnaţilor.

curs  contribuie la realizarea unui caracter formativ (înţelegerea principiilor generale ale procesului penal, însuşirea mijloacelor de probă și a procedeelor probatorii, respectarea legislaţiei procesual penale în vigoare, dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate în domeniul dreptului în practică) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională –  jurisprudenţă.

Această disciplină analizează instituţiile juridice ale dreptului procesual penal şi modul de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti prin care sunt traşi la răspundere penală cei care au comis infracţiuni. Studiul normelor de drept

procesual penal se face în strânsă legătură cu cele privind organizarea sistemului judiciar şi în raport cu rezultatele cercetării criminalistice, medicinii legale, psihologiei judiciare ş.a. Disciplina are ca obiective:

- cunoaşterea noţiunilor specifice dreptului procesual penal

- cunoaşterea fazelor procesului penal

- explicarea şi interpretarea unor idei, proiecte, procese precum şi a conţinutului teoretic al acestei discipline

- familiarizarea studenţilor cu realitatea fenomenului infracţional, în diferitele manifestări concrete ale acestuia, cu problemele ridicate în practică, precum şi cunoaşterea modului cum acestea au fost soluţionate de organele judiciare

- dezvoltarea capacităţii de a înţelege şi de a aplica în practica judiciară normele de drept penal şi drept procesual penal

curs contribuie la abilitatea de a analiza rolul și locul organelor de ocrotire a  normelor de drept în Republica Moldova; noţiunile generale privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept care vor fi necesare pentru însuşirea altor discipline juridice şi îndeplinirii cu succes a activităţii profesionale a juristului practic în toate domeniile dreptului; Structura şi activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, direcţiile principale: activitatea organelor judecătoreşti, Curţii Constituţionale, Procuraturii, Avocaturii, Poliţiei şi altor organe.