Ботаника – эта наука о растениях. Ее задача – всестороннее познание растений: их строения, жизненных функций, распространения, происхождения, эволюции.

Ботаника исследует растения на разных уровнях их организации.

Ботаника, как и другие науки о природе, возникла и развивалась в связи с практическими запросами человека, в жизни которого растения играли и играют огромную роль.

В ботанике различают разделы: цитология, морфология, анатомия, систематика.

 

 

 

Botanica ştiinţa despre plante. Anatomia şi morfologia organelor plantelor include studiul celulei şi ţesuturilor vegetale, structura anatomică şi morfologică a organelor vegetative (rădăcină, tulpină, frunză) şi generative (floarea, fructul, sămînţa). Sistematica plantelor se ocupă de cercetarea speciilor de plante inferioare şi superioare cu sau fără importanţă practică. Cercetează plantele autotrofe şi heterotrofe.

Botanica este știința despre plante. Ea studiază organizarea internă și externă a plantelor, înmulțirea, dezvoltarea lor, funcțiile de viață, evoluția clasificarea, răspîndirea pe suprafața, pămăntului, gruparea în asociații precum și posibilitățile de folosire a lor pentru satisafacerea necesităților crescînde ale omului.Studiul botanicii se extinde asupra tuturor grupelor de plante, atît acelor inferioare cît și a celor superioare, indiferent de faptul că au sau nu vreo importanță practică.

Geobotanica se ocupă de studiul răspîndirii plantelor pe suprafața pămîntului, a grupării lor în asociații vegetale, precum și dependența acestora de factorii mediului. Ea are ca obiect cercetarea structurii învelișului vegetal, pe regiuni, precum și elucidarea cauzelor și legilor după carea se produce repartiția și transformarea vegetației în timp și în spațiu. Geobotanica mai studiază raporturile reciproce existente între plante, ca indivizi și ca specii, sau ca grupări pe medii de viață.

Dendrologia studiază particularităţile morfologice şi biologice ale speciilor lemnoase.

Dendrologia se află în strînsa legătură cu morfologia și sistematica plantelor, genetica, ecologia și geobotanica, fitogeografia, fiziologia, silvicultura, împăduriri și ameliorare silvică, selecția și ameliorarea plantelor. Ca metode de cercetare fiind morfoanatomia plantelor, metodele fiziologice, biochimice ce se aplică în botanică.