Competenţe dezvoltate în cadrul cursului şi finalităţile de studiu

 

a) profesionale

- Situaţia actuală şi perspectivele dezvoltării pomiculturii în Republica Moldova. Problemele şi factorii sporirii productivităţii plantelor pomicole. Obiective, tendinţe, bazele biologice, sisteme moderne şi de perspectivă ale conducerii şi tăierii pomilor. Arhitectonica plantaţiei pomicole ca factor determinativ al productivităţii. Elementele şi caracteristicile fitometrice principale ale arhitectonicii plantaţiei pomicole. Arhitectonici moderne şi de perspectivă în plantaţiile pomicole. Principiile optimizării parametrilor arhitectonicii plantaţiei pomicole. Bazele ştiinţifice ale sistemului de întreţinere a solului, fertilizării şi irigării în plantaţiile pomicole. Obiectivele , principiile şi metodologia programării productivităţii plantaţiei pomicole.

Cunoştinţe acumulate despre  realizările ştiinţifice şi inovaţiilor aplicate în tehnologiile noi la cultivarea  plantelor legumicole. Posedarea cunoştinţelor teoretice şi metodele practice de optimizare a factorilor de producere pentru sporirea productivităţii plantelor legumicole.Competenţe organizatorice aplicate în sistemele de producere pentru sporirea productivităţii plantelor legumicole.

 

b) transversale

- abilitatea de a căuta, colecta şi procesa informaţia (inclusiv şi prin intermediul tehnologiilor informaţionale moderne) şi de a o folosi într-o manieră critică şi sistematică; abilitatea de lucru în echipă; iniţiativă în propunerea de soluţii pentru anumite probleme profesionale; comunicarea interpersonală bazată pe principii etice; deschiderea pentru idei noi şi soluţii inovative; recunoaşterea meritelor şi respectarea opiniilor colegilor asupra anumitor probleme; abilitatea de a reacţiona prompt şi adecvat în situaţii de incertitudine şi risc; motivaţia şi încrederea pentru a continua învăţarea pe parcursul întregii vieţi.

 

Condiţionările sau exigenţele prealabile

Cunoştinţe şi deprinderi obţinute în procesul studierii unităților de curs din cadrul programului de horticultură.

 

La nivel de cunoaştere şi înţelegere. Naţiunea de ecosistem pomicol, componenţele principale ale lui – biocenoza şi biotopul, relaţiile dintre ele şi căile de reglare a lor. Legităţile creşterii şi fructificării plantelor pomicole, relaţiile dintre creştere şi fructificare. Managementul relaţiilor dintre creştere şi fructificarea în scopul obţinerii recoltelor normale, stabile de fructe calitative. Cerinţele plantelor pomicole fără factorii ecologici. Resursele ecologice pe teritoriul Republicii Moldova şi utilizarea lor naţională în pomicultură. Potenţialul ecologic, biologic, tehnologie şi managementul lor în scopul realizării eficiente în cadrul fiecărui sector de teren şi întreprindere pomicolă.

             La nivel de aplicare. Evaluarea resurselor pedoclimatice în conformitate cu cerinţele speciilor şi asociaţiile soi/portaltoi, a potenţialului ecologic, biologic şi tehnologic în funcţie de condiţiile concreţi de cultură.

            La nivel de integrare. Capacităţi de amplasare şi exploatare raţională a culturilor pomicole în conformitate cu potenţialul ecologic, biologic şi tehnologic de producţie în cadrul fiecărui sector de teren şi întreprinderi pomicole.

Importanţa, obiectivele, evaluarea situaţiei actuale şi tendinţele dezvoltării producerii materialului săditor pomicol  pe plan naţional şi mondial. Bazele biologice și tehnologice ale înmulțirii plantelor pomicole de diferite specii.

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea atribuţiilor de formare a viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională în pomicultură prin implicare în dezvoltarea competenţelor de cunoaştere şi înţelegere a bazelor teoretice ale ştiinţelor agrotehnologice, normelor etice şi de drept care determină şi reglează procesele şi relaţiile activităţii profesionale, metodologiei moderne de cercetare a activităţii profesionale în vederea exercitării la un nivel optim a atribuţiilor profesionale, colectare, interpretare şi analiză a datelor relevante din domeniul activităţii profesionale, adoptare şi optimizare a deciziilor manageriale aferente activităţii profesionale, elaborare a planurilor de activitate pentru entitate, aplicare a tehnologiilor informaţionale moderne, adoptare şi optimizare a deciziilor manageriale aferente activităţii profesionale, realizare a unei comunicări de afaceri eficace, stabilire a relaţiilor reciproc avantajoase cu partenerii locali şi din alte ţări, formulare şi expunere a raţionamentelor în baza aspectelor relevante de ordin social, ştiinţific sau etic, comunicare de informaţii, idei, probleme şi soluţii atât audienţilor - specialişti, cât şi non-specialişti.

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

   - Înţelegerea obiectivelor, importanţei sociale şi economice a pomiculturii, realizărilor şi perspectivelor dezvoltării ramurii. Legităţilor creşterii şi fructificării plantelor pomicole. Metodelor de înmulţire şi tehnologia producerii materialului săditor. Sortimentul omologat. Proiectarea şi înfiinţarea plantaţiilor pomicole, tehnologiile moderne de producere a fructelor.

      - Abilitatea de a utiliza informaţia curentă vizând: analiza factorilor pedoclimatici care influenţează diferite aspecte ale producerii producţiei pomicole. Implementarea sortimentului de performanţă, tehnologiilor moderne de producere a materialului săditor pomicol şi a fructelor. Evaluarea şi estimarea nivelului ştiinţific, tehnic şi economic în vederea dezvoltării  durabile a pomiculturii

Imoprtanta pomiculturii,