În cadrul  activităţilor de proiectare a  parcurilor şi grădinilor o parte importantă  constituie lucrările de creare şi îngrijire a spaţiilor verzi. Cursul Amenajarea şi întreţinere a spaţiilor verzi, prezintă tehnologiile de creare şi lucrările necesare de întreţinere a spaţiilor verzi noi create cu scopul asigurării durabilităţii şi continuităţii acestora.

   La nivel de cunoaştere: Cultivarea cunoştinţelor despre tehnicile tradiţionale de instalare şi întreţinere a spaţiilor verzi.

   La nivel de aplicare:  Formarea deprinderilor de a planifica, estima şi executa lucrările de creare şi întreţinere a spaţiilor verzi.

  La nivel de integrare: Cunoştinţele şi abilităţile formate vor contribui la tratarea corespunzătoare a fiecărui tip de spaţiu verde, oferind soluţii de amenajare şi întreţinere pentru fiecare component aparte în timp şi spaţiu. Astfel realizând concepţia iniţială a proiectantului.

   Conţinutul unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ ce ţine de:

- înţelegerea importanţei arboriculturii ornamentale;

- particularităţile de creştere, dezvoltare şi utilizare a speciilor ornamentale de arbori şi arbuşti;

- recunoaşterea şi selectarea unui sortiment de specii ornamentale în scopul amenajării spaţiilor verzi. 

   Conţinuturile unităţii de curs  contribuie la cunoaşterea sortimentului speciilor de plante floricole , particularităţile bioecologice, agrotehnica şi  utilizarea lor în diferite tipuri de amenajări peisagistice. Specialiştii în formare al specialităţii „Silvicultură şi Grădini Publice”vor avea posibilitatea de a folosi aptitudinile în domeniul oformării floricole a spaţiilor verzi  şi în cadrul altor discipline, care studiază  elementele componente ale spaţiilor verzi.

   Disciplina va contribui  la formarea abilităţilor de recunoaştere a speciilor ornamentale, selectarea unui sortiment potrivit, pentru amenajarea spaţiilor verzi, în concordanţă cu factorii de mediu, etc.

   Importanţa utilizării calităţilor peisagistice esenţiale ale speciilor (talia plantei, coloritul şi aspectul florilor, frunzişul, habitusul), dar şi altor aspecte, cum sunt perioada şi durata de înflorire, capacitatea de acoperire a solului, durata şi particularităţile ciclului biologic, comportamentul ecologic va permite proiectarea aranjamentelor florale  specific amenajărilor exterioare.

   Cursul dat contribuie la dezvoltarea capacităţilor creative al studentului, a cunoştinţelor ce ţine de proiectarea şi amenajarea spaţiilor verzi în diferite condiţii şi formarea profesională a viitorilor specialişti în Silvicultură şi Grădini Publice.

   Dezvoltă abilităţi studenţilor de a analiza destinaţia, valoarea social-economică, experienţa anterioară, perspectivele evoluţieidisciplinei, indicatorii preţului de cost la înverzirea teritoriului. 

   Formează deprinderi privind organizarea selectivă a teritoriilor înverzite în funcţie de destinaţia preconizată, alegerea terenurilor şi sortimentului adecvat de specii în scopul încadrăriiîn spaţiile verzi artificiale.