Exploatarea utilajelor agricole este o componentă esențială a activităților agricole și necesită atenție și cunoștințe adecvate. Utilajele agricole aparțin grupului de mașini tehnologice care sunt create de om cu scopul de a facilita și crește productivitatea muncii în producția culturilor agricole.

Una din principalele probleme ale etapei actuale de dezvoltare a societății constă în sporirea producției agricole cu cheltuieli minime de muncă și mijloace. Specificul agriculturii rezidă din faptul că ea este legată de cultivarea plantelor agricole de diferite specii și varietăți, care se deosebesc prin durata și complexitatea lucrărilor efectuate.

Parcul de utilaje agricole necesare proceselor tehnologice în producția agricolă o constituie sistemul de mașini care reprezintă un ansamblu de diferite mașini inter funcționale conform procesului tehnologic, aplicarea cărora asigură ciclul încheiat al producției de înaltă calitate.

Scopul cursului „Exploatarea Utilajelor Agricole” este de a dobândi abilități în rezolvarea problemelor specifice creșterii producției agricole produse cu cel mai mic volum de lucru și mijloace.

Obiectivul cursului este de a consolida cunoștințele teoretice și de a căpăta abilități practice în proiectarea și calculul compoziției optime a mașinilor agricole și funcționării acestora. Toate deciziile de calcul ar trebui să se bazeze pe utilizarea tehnologiilor agricole noi sau utilizate în întreprinderile agricole.

Importanța exploatării corecte a utilajelor agricole:

Exploatarea corectă a utilajelor agricole sporește eficiența utilizării câmpurilor și poate crește volumul producției agricole. Echipamentul configurat și reglat corespunzător va permite de optimizat procesele de însămânțare, prelucrare a solului, udare, fertilizare și recoltare. Acest lucru accelerează semnificativ timpul de lucru și îmbunătățește calitatea operațiilor tehnologice efectuate.

Totodată exploatarea corectă a utilajelor agricole ajută la reducerea riscului de diverse accidente și defecțiuni. Reglajul fin și întreținerea regulată ajută la prevenirea defecțiunilor și la îmbunătățirea fiabilității echipamentului. Acest lucru vă permite să reduceți costul reparațiilor și înlocuirea echipamentelor, precum și inaccesibilitatea câmpului în timpul reparațiilor.

Exploatarea corectă a utilajelor agricole reduce impactul negativ asupra mediului. Configurarea corectă și utilizarea eficientă a echipamentelor pot reduce pierderile de îngrășăminte lichide și solide, precum și resursele utilizate, cum ar fi apa și combustibilul. Acest lucru reduce la minimum poluarea solului, a apei și a aerului, ceea ce, la rândul său, ajută la conservarea mediului și a biodiversității.

La finalizarea cursului, studentul trebuie să aibă capacitatea de a aplica documentația de reglementare, planificare și raportare la întreprinderi agricole, precum și să utilizeze literatură de referință și științifică și standarde.

Cursul este orientat spre pregătirea specialiștilor de o calificare înaltă în domeniul exploatării utilajelor agricole prin formarea și dezvoltarea competențelor profesionale în utilizarea eficientă a utilajelor agricole, executarea calitativă îndeplinirii operațiilor tehnologice în termenele agrotehnice planificate.

Condiționările sau exigențele prealabile

Cunoștințe și abilități obținute în procesul studierii unităților de curs: matematică superioară; desen tehnic; organe de mașini; teoria mecanismelor și a mașinilor; mașini agricole, autovehicule, bazele agronomiei, epistimologie, metodologia şi etică cercetării, managementul în ingineria agrară.

                                                                        CONȚINUTUL CURSULUI/MODULULUI

Conținuturi corespunzătoare domeniului, specialității

Conținuturile unității de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (cunoașterea utilajului, însușirea tehnologiilor noi, dezvoltarea deprinderilor de a obține rezultate cât mai apropiate de situația reală) al viitorilor specialiști în domeniul de formare profesională.

Sugestii pentru activitatea individuală

Studiul individual al studentului, inclusiv  ghidat de profesor,  include studiul materialelor suplimentare în conformitate cu temele, sarcinile şi numărul de ore  indicate în tabelul „Conţinutul de bază al cursului”, consultaţii individuale sau în grup solicitate de studenţii cu o reuşită scăzută,   cu condiţia că aceştia au frecventat nu mai puţin de 75% din orele de contact, realizarea evaluărilor curente, verificarea lucrărilor studenţilor etc.   Formele interactive aplicate în procesul studiului individual ghidat de profesor sunt: expunerea euristică, disputa, studiul de caz, E-learning, MOODLE, Problem-Based Learning.

 

Metode de evaluare

Evaluarea rezultatelor academice ale studenților care urmează programe de master se realizează în baza metodologiei stabilite de UASM, cu aplicarea sistemului de credite transferabile.

Evaluare sumativă a cunoștințelor studenților. Pe parcursul semestrului se efectuează evaluarea intermediară a cunoștințelor teoretice, abilităților şi deprinderilor practice prin aprecierea acestora în cadrul lucrărilor de laborator. Autoevaluarea studentului pe perioada însușirii unității de curs este asigurată prin intermediul accesului liber la materialele plasate pe platforma www.moodle.md. Nota finală se obține în cadrul examenului curent care include 100% din materialul teoretic şi practic şi reprezintă conținutul integral al unității de curs.

Evaluarea se va efectua prin diverse testări, referate, lucrări individuale, portofolii, eseuri, studii de caz, etc. Pot fi propuse probe scrise, orale şi combinate. Formele concrete de evaluare vor fi online pe platforma www.moodleuasm.md, stabilite de departamentul responsabil la începutul cursului (modulului) de studii.

Competențe dezvoltate în cadrul cursului și finalitățile de studiu

 

a) profesionale

- dezvoltarea abilitatății studenților de a analiza o problemă dată într-o manieră simplă și logică și de a o rezolva prin aplicarea cunoștințelor obținute în domeniul mecanizării sectorului zootehnic în scopul pregătirii specialiștilor orientate spre introducerea în practică a măsurilor necesare în vederea folosirii eficiente a utilajului în sectorul zootehnic cu respectarea cerințelor ecologice.

 

b) transversale

- Abilitatea de a utiliza informația curentă vizând: Probleme și perspectivele mecanizării și automatizării proceselor tehnologice din  zootehnie. Mașini și instalații pentru mărunțirea furajelor fibroase și grosiere și a furajelor rădăcinoase, tuberculifere și suculente. Mașini și instalații de mărunțit furaje concentrate și de fabricat combifuraj. Instalații și mașini pentru dozarea, amestecarea și compactarea furajelor. Utilaje și mașini de extras, încărcat, transportat și distribuit nutreț. Instalații de captat, înmagazinat și distribuit apă la ferme zootehnice. Instalații și mașini de evacuat, transportat, prelucrat și utilizat dejecții. Instalații pentru crearea și reglarea microclimatului în adăposturi animaliere. Generalități și elemente ale mulsului mecanizat vaci. Construcția și principiul de lucru al aparatelor de muls mecanic. Instalații de muls vaci în adăposturile de contenționare și la platformele speciale. Procese tehnologice, instalații și mașini pentru prelucrarea primară a laptelui. Instalații, mașini și dispozitive de separat, pasteurizat lapte și de producere a agentului secundar de răcire. Sisteme de mașini pentru electromecanizarea proceselor tehnologice în ovicultură. Sisteme de mașini de crescut și contenționat păsări „la sol” și în baterii cu cuști; incubatoare de clocit ouă și de scos pui

 

Condiționările sau exigențele prealabile

Cunoștințe și abilități obținute în procesul studierii unităților de curs: Nutriția și alimentația animalelor (S.04.O.28), Zoologie (F.01.O.02).

Conţinuturi corespunzătoare domeniului, specialităţii

Conţinuturile unităţii de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (cunoaşterea utilajului, însuşirea tehnologiilor noi,  dezvoltarea deprinderilor de a obţine rezultate cât mai apropiate de situaţia reală) al viitorilor specialişti în domeniul de formare profesională.

Obiectivele cursului exprimate în finalităţi de studiu şi competenţe

 - dezvoltarea abilitatăţii studenţilor de a analiza o problemǎ datǎ într-o manierǎ simplǎ şi logicǎ şi de a o rezolva prin aplicarea cunoştinţelor obţinute în domeniul mecanizării sectorului zootehnic în scopul pregǎtirii specialiştilor orientate spre introducerea în practică a măsurilor necesare în vederea folosirii eficiente a utilajului în sectorul zootehnic cu respectarea cerinţelor ecologice.

- Abilitatea de a utiliza informația curentă vizând: Probleme şi perspectivele mecanizării şi automatizării proceselor tehnologice din zootehnie. Maşini pentru mărunţirea furajerelor grosiere, fibroase, suculente şi concentrate. Maşini şi utilaje  pentru încărcat, transportat şi distribuit  nutreţ. Instalaţii de captat, înmagazinat şi distribuit apă la ferme zootehnice. Instalaţii şi maşini de evacuat, transportat, prelucrat şi utilizat dejecţii. Instalaţii  şi utilaje pentru  recoltarea laptelui. Maşini şi instalaţii pentru prelucrarea primară a laptelui  muls. Utilaje şi maşini pentru  mecanizarea  şi automatizarea  proceselor  în avicultură. Utilaje şi maşini de mecanizare a proceselor tehnologice în ovicultură.

Condiţionările sau exigenţele prealabile

Cunoştinţe şi abilităţi  obţinute în procesul studierii unităţilor de curs: Organe de masini (F.04.A.32).

Conținuturi corespunzătoare domeniului, specialității

Conținuturile unității de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (cunoașterea utilajului, însușirea tehnologiilor noi, dezvoltarea deprinderilor de a obține rezultate cât mai apropiate de situația reală) al viitorilor specialiști în domeniul de formare profesională – inginer mecanic.

Obiectivele cursului exprimate în finalități de studiu și competențe

 - dezvoltarea abilitătății studenților de a analiza o problemă dată într-o manieră simplă și logică și de a o rezolva prin aplicarea cunoștințelor obținute în domeniul mecanizării sectorului zootehnic în scopul pregătirii specialiștilor orientate spre introducerea în practică a măsurilor necesare în vederea folosirii eficiente a utilajului în sectorul zootehnic cu respectarea cerințelor ecologice.

- Abilitatea de a utiliza informația curentă vizând: Probleme și perspectivele mecanizării și automatizării proceselor tehnologice din zootehnie. Mașini pentru mărunțirea furajerelor grosiere, fibroase, suculente și concentrate. Mașini și utilaje pentru încărcat, transportat și distribuit nutreț. Instalații de captat, înmagazinat și distribuit apă la ferme zootehnice. Instalații și mașini de evacuat, transportat, prelucrat și utilizat dejecții. Instalații și utilaje pentru recoltarea laptelui. Mașini și instalații pentru prelucrarea primară a laptelui muls. Utilaje și mașini pentru mecanizarea și automatizarea proceselor în avicultură. Utilaje și mașini de mecanizare a proceselor tehnologice în ovicultură.

Condiționările sau exigențele prealabile

Cunoștințe și abilități obținute în procesul studierii unităților de curs: matematică (F.01.O.01; F.02.O.08 ); bazele grafice ale proiectării (F.02.O.10); organe de mașini (F.04.A.32); studiul materialelor (F.01.O.04); mecanica teoretică (S.02.O.09); teoria mecanismelor și a mașinilor (F.03.O.18)

Conținuturi corespunzătoare domeniului, specialității

Conținuturile unității de curs contribuie la realizarea unui caracter formativ (cunoașterea utilajului, însușirea tehnologiilor noi, dezvoltarea deprinderilor de a obține rezultate cât mai apropiate de situația reală) al viitorilor specialiști în domeniul de formare profesională – inginer mecanic.

Obiectivele cursului exprimate în finalități de studiu și competențe

- dezvoltarea abilitătății studenților de a analiza o problemă dată într-o manieră simplă și logică și de a o rezolva prin aplicarea cunoștințelor obținute în domeniul Proiectarea Liniilor Tehnologice în Zootehnie în scopul pregătirii specialiștilor orientate spre introducerea în practică a măsurilor necesare în vederea folosirii eficiente a utilajului în sectorul zootehnic cu respectarea cerințelor ecologice. Înțelegerea importanței și a stării actuale privind calcularea proceselor și liniilor tehnjlogice din zootehnie. Cunoașterea proceselor tehnologice caracteristice și sistemele de mașinil moderne utilizate la obținerea diverselor produse în ramurile zootehnici.

- Abilitatea de a utiliza informația curentă vizând: metode avansate de producere; sisteme de mașini moderne utilizate în componenta liniilor tehnologice de obținere a produselor din zootehnic; compararea și estimarea eficacității economice a liniilor tehnologice din zootehnic proiectate; proiectarea liniilor tehnologice de prelucrat furaje și de preparat nutreț la ferme taurine; proiectarea liniilor tehnologice de distribuit nutreț și de alimentare cu apă a consumatorilor la ferme; conceperi la proiectarea liniilor tehnologice de muls vaci și de prelucrare primară a laptelui; proiectarea liniilor tehnologice de evacuat, transportat, depozitatși și utilizat dejecții animaliere și de creare și reglare a microclimatului în adăposturile animaliere; proiectarea liniilor tehnologice de producere a cărnii de la porcine și a cărnii dietetică avicole.

 

Condiționările sau exigențele prealabile

Cunoștințe și abilități obținute în procesul studierii unităților de curs: matematică (F.01.O.01; F.02.O.08 ); bazele grafice ale proiectării (F.02.O.10); organe de mașini (F.04.A.32); teoria mecanismelor și a mașinilor (F.03.O.18); mecanizarea și automatizarea sectorului zootehnic (S.07.A.58)